JANUARI 2006

Inzicht in het ISO-rapport


 In dit nummer van Kwaliteit in Bedrijf wordt melding gemaakt van de daling van het aantal ISO 9001-certificaten in Nederland in het jaar 2004. Er is, zo stelt ISO in haar jaarlijkse onderzoek, sprake van een terugval van maar liefst 35%! Dat is niet gering. En als dan ook nog blijkt dat er wereldwijd gezien qua uitgereikte ISO-certificaten sprake is van een stijging van 35%, vraag je je af wat er in Nederland met ISO aan de hand is. Indien u meer wilt weten van dit onderzoek, maar ook over de situatie van de ISO 14001-certificaten, hoeft u enkel en alleen gebruik te maken van deze link: www.iso.org/iso/en/iso9000-14000/certification/isosurvey.html . Die brengt u rechtstreeks naar de mogelijkheid het complete rapport te kopen of een gratis (verkorte) versie te downloaden.  

Nieuw keurmerk websites even groot als Thuiswinkel

Drie maanden na zijn start heeft het keurmerk voor internetsites mkbOK de grens van 250 aangesloten websites doorbroken. Het keurmerk heeft nu evenveel aangesloten leden als Thuiswinkel Waarborg, de partij die in 2001 Nederland een keurmerk voor webwinkels introduceerde. Het mkbOK-keurmerk is een initiatief van de stichting MKB en internet. Volgens secretaris Willem van Schouwenberg van die stichting is hun keurmerk geen concurrent van Thuiswinkel Waarborg. Via de website www.emerce.nl laat hij weten:'Wij richten ons op een veel bredere doelgroep. Thuiswinkel is er vooral voor echte webwinkels, terwijl wij er voor álle MKB-bedrijven zijn.' Hij doelt daarmee op bedrijven met 250 of minder medewerkers. Een ander verschil is volgens hem dat je bij Thuiswinkel.org moet betalen voor een keurmerk, terwijl mkbOK gratis is. Daarnaast kent Thuiswinkel.org een geschillencommissie, die bemiddelt bij klachten en bindende uitspraken doet. Van Schouwenberg: 'Zij gaan een stap verder dan wij met mkbOK. Wij bieden vooral inzicht in de bedrijven áchter websites.' Zie ook www.mkbok.nl

Wat is dat nou eigenlijk, Mensiteit®

 Terwijl het aantal kwaliteitskringen afneemt en eveneens het aantal congressen dat deze clubs organiseren onder krimp heeft te leiden, zijn het de KAM Kring Gelderland en de Kwaliteitskring Regio Zwolle die de handen ineenslaan om samen (en met steun van Kwaliteit in Bedrijf) een wel heel bijzonder congres te organiseren. De naam? 'Mens & Kwaliteit: Mensiteit®'. In plaats van de gebruikelijke halve dag, duurt dit congres (dat op 16 maart in Ede wordt gehouden) een hele dag. De sprekers komen uit binnen- en buitenland. Maar genoeg hierover: kijkt u maar eens op de speciale website voor dit congres (www.mensenkwaliteit.nl) daar vindt u alle informatie en kunt u zich ook aanmelden om bij dit evenement aanwezig te zijn. Wel snel zijn, want het aantal stoelen is beperkt en de entreeprijs laag!