FEBRUARI 2007

Een managementwoordenboek


Prof.dr. Jos Benders maakt in dit nummer van Kwaliteit in Bedrijf duidelijk hoe u met de managementtheorieën en -modellen moet omgaan. En als we eens goed rondkijken, komen we tot de ontdekking dat er daar een heleboel van zijn. Zo langzamerhand is de rijstebrijberg van managementtermen en -woorden compleet onoverzichtelijk aan het worden. Op kwaliteitsgebied is dat overigens ook het geval. Neem alleen maar het begrip kwaliteit. Alleen daar al zijn tal van definities voor. En de poging van Onnias om ooit een verklarend woordenlijst kwaliteitszorg te creëren is te definiëren als zwak. Maar wie desalniettemin een verklaring zoekt voor een kenmerkende managementterm moet deze link http://www.mt.nl/woordenboek.jsp?rubriek=346600 maar eens aanklikken. Het brengt u naar het managementwoordenboek op de site van Management Team.

Een portal voor risicomanagement

Risicomanagement gaat in de managementwereld een steeds grotere rol spelen. Dat risicomanagement weinig anders is dan een specifieke vorm van kwaliteitsmanagement (bij beide probeert men immers bepaalde gebeurtenissen c.q. situaties te voorkomen), zullen we maar even terzijde laten. Voor degene die meer wil weten over risicomanagement of zich wil verdiepen in bepaalde aspecten van deze vorm van preventie, wijzen wij naar http://risk-management.startkabel.nl/ . U vindt daar tal van adressen en links naar interessante (maar soms helaas ook naar weinig boeiende) pagina’s over dit onderwerp.

De vele gezichten van een interne audit

Een website die voor menigeen ook handig kan zijn is te vinden via www.internal-auditor.com. Deze – gratis – website is opgesplitst in vier sectoren die elk met een vorm van interne auditing te maken hebben. Deze zijn: Quality Management Systems Internal Auditing, Environmental Management Systems Internal Auditing, Financial Internal Auditing en Risk Analysis. Het is in eerste instantie even wennen, maar de site blijkt dan een echte bron te zijn van informatie. U treft er in elk van de sectoren tips aan, maar ook beken die worden aanbevolen, artikelen en links. Ook worden er vacatures genoemd, maar daar heeft u hier natuurlijk niet zo erg veel aan. Desondanks een site die de moeite van een bezoekje waard is. Vanzelfsprekend kunnen we degene die in interne audits geïnteresseerd is ook het boek ‘De Interne Audit’ aanbevelen. Deze publicatie (te bestellen via www.beaumont.nu) is inmiddels een klassieker en biedt een ongekende bundel bruikbare en praktische informatie.