APRIL 2006

Help for small businesses to implement ISO management system standards


ISO heft op haar website een speciale afdeling geopend om het MKB te helpen inzicht te krijgen in wat de ISO 9001:2000- en de ISO 14001:2004-normen ook voor deze sector kunnen betekenen. ISO's secretaris-generaal Alan Bryden: 'Het MKB heft geheel ten onrechte het idee dat de internationale normen enkel nut hebben voor grote bedrijven. Maar ook het MKB kan er zijn voordeel mee doen. Om het MKB aan te moedigen de internationale normen te gaan gebruiken en meer betrokken te raken bij de ontwikkeling van deze normen heeft ISO in samenwerking met de International Electrotechnical Commission en de International Telecommunication Union besloten het onderwerp MKB en internationale normen te kiezen als leidraad voor de World Standards Day 2006, die plaats heeft op 14 oktober a.s.'
ISO heft als extra ondersteuning op de ISO 9001/14001-sectie van haar website een aantal artikelen geplaatst die moeten worden gezien als een richtlijn voor de implementatie van de voornoemde normen in het MKB. Deze website kunt u via deze link -- http://www.iso.org/iso/en/iso9000-14000/index.html -- bereiken.

Failure Mode and Effect Analysis

In deze uitgave van Kwaliteit in Bedrijf wordt in de rubriek met praktische zaken door ir. Leo Monhemius het onderwerp Failure Mode Effect and Analysis (FMEA) onder de aandacht gebracht. Degenen die door dit artikel geïnteresseerd zijn geraakt, kunnen via deze link -- http://www.xs4all.nl/~horowitz/essays/thesis/thesis.html -- een site bezoeken waar de thesis van een afstudeerder is geplaatst. Wel enkele jaren oud, maar in FMEA is er weinig veranderd. Zeker de moeite van het lezen waard.

Heeft de kwaliteitsmanager nog wel bestaansrecht?

Een vraag die velen bezig houdt. De NNK (het Netwerk van Nederlandse Kwaliteitsmanagers) heeft er zelfs een groep voor opgericht die zich over het antwoord op deze vraag buigt. Deze Delphi-groep wil haar bevindingen in dit jaar toetsen. Ook u kunt daarin meepraten. Voor meer informatie deze link volgen http://www.nnk.nl/home/default.php?a=home&id=127
Wie echter gewoon een antwoord op de vraag wil of de kwaliteitsmanager in de toekomst nog bestaansrecht heeft, kan ook eens via deze link -- http://www.zbc.nu/main.asp?ChapterID=2638 -- terecht op een website waar een mening over die toekomst is neergelegd.
Vanzelfsprekend staat ook in Kwaliteit in Bedrijf het een en ander over dit onderwerp. Leest u in het huidige nummer bijvoorbeeld maar eens het interview met dr. Jeroen de Mast.