OKTOBER 2006

Is uw cultuur wel klaar voor Lean?


In het ManagementDossier – de bijlage, geheel aan een onderwerp gewijd, die u vast bij Kwaliteit in Bedrijf krijgt meegeleverd – gaat het deze keer over de bedrijfscultuur. Tevens vindt u in dit nummer een artikel over Lean. Maar er is sprake van een verband tussen beide. Lean vereist namelijk van uw organisatie toch wel een bepaalde cultuur. Als u deze link volgt -- http://greatsystems.com/leanculture.htm -- komt u op een site waar een interessant artikel staat over Lean en de daarvoor geschikte bedrijfscultuur.

OCAP en nog veel meer...

In deze uitgave staat ook het begrip OCAP, wat staat voor Out of Control Action Plan. Het is in feite een statistische methode, bedacht door de grote statisticus Shewhart. In het blad wordt deze methode op een simpele, makkelijk te begrijpen manier uitgelegd. Maar OCAP is niet de enige statistische methode die voordeel kan brengen. Er zijn er heel wat van. Wij kwamen een pdf-bestand tegen op internet waar een heleboel van deze methoden in een groot document (bijna 2MB! En dat is veel voor een pdf...) werden ondergebracht. Volg de link http://www.itl.nist.gov/div898/handbook/toolaids/pff/6-pmc.pdf en er gaat een wereld van statistiek voor u open.

Informatieve site. Voorbeeld: Kaizen

In het artikel over Lean dat in deze Kwaliteit in Bedrijf staat, worden ook een aantal hulpmiddelen neergezet die u van dienst zijn om het Lean Thinking in de praktijk te brengen. Eén van die methoden is Kaizen. Kaizen is een aanpak voor continu verbeteren die vooral populair is geworden dankzij Masaaki Imai. Kaizen is ook één van de onderwerpen die op de informatieve website 12manage.com. U vindt het via deze link: http://www.12manage.com/methods_kaizen_nl.html . Vanzelfsprekend is dit slechts een voorbeeldje van de informatie. Grasduin eens lekker op deze site.