Nieuws

AWVN: 'kantonrechtersformule verdwijnt’

De kantonrechtersformule verdwijnt vanaf 2016. Dat voorspelt werkgeversvereniging AWVN in een vandaag op de website www.awvn.nl gepubliceerde analyse van de gevolgen voor het ontslagrecht van het onlangs gesloten sociaal akkoord. De kantonrechtersformule is een door rechtbanken gebruikte berekeningsmethode om de vergoeding voor ontslagen werknemers vast te stellen.

AWVN verwacht dat de formule overbodig wordt als werkgevers en vakbonden zich houden aan de afspraken van het sociaal akkoord. In het sociaal akkoord ligt een sterke nadruk op afspraken om ontslagen werknemers aan een nieuwe baan te helpen. Hiervoor moeten door werkgevers zogenaamde ‘transitievergoedingen’ worden betaald van maximaal 75.000 euro per vergoeding. Het betreffende geld moet worden ingezet voor zaken als opleidingen, outplacement en sollicitatiebegeleiding.

De afspraken uit het sociaal akkoord moeten nog worden omgezet in wetgeving, maar gezien het brede draagvlak onder het akkoord verwacht AWVN daarvan geen bijzondere effecten. Ook voorziet de werkgeversvereniging, zelf betrokken bij vrijwel alle belangrijke cao’s, geen problemen bij de omzetting van het sociaal akkoord in cao-afspraken.

De kantonrechtersformule wordt nu in 90 procent van de sociale plannen van bedrijven gehanteerd, zo blijkt uit gegevens van AWVN. Vrijwel alle sociale plannen kennen ook afspraken over ‘werk-naar-werk’ – het vinden van nieuwe betrekkingen voor de ontslagenen.

Vanwege de verstrekkende gevolgen van het sociaal akkoord voor de ontslagpraktijk, organiseert AWVN voorlichtingsbijeenkomsten voor haar leden.