Nieuws

Napolitaanse pizza krijgt keurmerk

Wie wel eens pizza's via een pizzakoerier heeft laten komen, weet maar al te goed dat de ene pizza de andere niet is. In Italië is men dat dan roerend met u eens. Sterker nog, men is daar van mening dat een pizza geen pizza mag heten als het gerecht niet aan bepaalde eisen voldoet. En ja, een logisch gevolg is dan dat er een keurmerk komt voor pizza's... Zo moet de Napolitaanse pizza voortaan aan acht (tamelijk uitgebreide) eisen voldoen om de titel 'Napolitaans' te verdienen. En dat geldt niet alleen voor Italië, maar (om te beginnen) Europabreed. De Italiaanse regering heeft daartoe een voorstel ingediend bij de Europese Unie. Als zij haar zin krijgt (dus als het Europese Parlement ermee akkoord gaat), krijgt de beroemde pizza uit Zuid-Italië voortaan het keurmerk 'Specialità Tradizionale Garantita'. Dat betekent dat het gegarandeerd om een traditionele specialiteit gaat. Jaren (volgens zeggen zelfs vier jaar...) heeft het in de Italiaanse hoofdstad Rome gevestigde Ministerie van Landbouw erover gedaan om tot de acht eisen te komen waar de twee belangrijkste Italiaanse pizzaverenigingen het mee eens konden zijn. De eisen die aan de enige echte Napolitaanse pizza gesteld zullen worden, hebben onder meer te maken met de afmeting, het gewicht, de baktijd en de oventemperatuur.