Nieuws

Slecht uitgeslapen managers schadelijk voor economie

Philips Electronics heeft een enquête gepubliceerd waaruit blijkt dat wereldwijd managers aanzienlijk slechter slapen door de financiële crisis. In Japan en de VS is ten minste de helft van de ondervraagde managers ‘s nachts veel wakker. In Nederland is het iets minder ernstig; slechts 15% geeft aan dat de nachtrust is verslechterd. Desalniettemin is het schadelijk voor de Nederlandse economie, want slecht uitgeslapen managers presteren slechter en kunnen zich minder goed concentreren. Voor het onderzoek van Philips zijn 2.500 Nederlandse managers ondervraagd.
Gemiddeld sliepen de managers in de deelnemende vijf landen (Nederland, Groot Brittannië, Duitsland, VS en Japan) 6 uur en een kwartier, in de VS slapen de meeste leidinggevenden korter, in Nederland langer, namelijk 6 uur en 38 minuten.
Gemiddelde lonen (afgerond) per uur per land zijn in Nederland €27, in Groot Brittannië £17 (€19), in de VS $46 (€34), in Duitsland €31 en in Japan Y7.677 (€60). Uit de enquête bleek dat zo'n zes dagen per jaar verloren gaan door slaaptekort. Dat zou Nederland met 375.500 managers jaarlijks een half miljard euro kosten.