Nieuws

Nederlanders komen massaal in aanraking met agressie op het werk

Ruim 88% van de Nederlanders is op het werk wel eens in aanraking gekomen met verbaal geweld. Ook fysiek geweld komt bij 30% voor. Mensen die tijdens hun werk fysiek contact hebben met klanten komen vaker (ruim 50%) in aanraking met fysiek geweld. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Agressie op het werk’ dat trainingsbureau Cintea hield onder 420 ondervraagden.
Van de ondervraagden die fysiek contact met klanten hebben, geeft ruim 36% aan dat ze op het werk in aanraking zijn gekomen met mensen die met dingen smijten. Ook slaan (26%), schoppen (22%) en ander fysiek geweld (20%) komt bij deze groep voor.
‘Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze met simpele aanpassingen in hun werkomgeving al veel geweld kunnen voorkomen. Wanneer je je bewust bent van hoe je iets zegt, kun je veel leed voor zijn. Geweld mag natuurlijk nooit’, aldus Ruud Storck, agressietherapeut bij Cintea.
In het totaal geeft 21% van de groep ondervraagden – onder wie bijvoorbeeld verpleegsters, chauffeurs en winkelpersoneel -- aan dat fysiek geweld nou eenmaal bij hun werk hoort.