Nieuws

Wat doe jij op 9.9.9?

Overmorgen, woensdag 9.9.9 oftewel 9 september 2009, viert Nederland de Dag van de Duurzaamheid. ‘O is 4, creating effective events’ organiseert, in samenwerking met de Stichting Urgenda en Meneer de Leeuw, op 8.9.9 de kick-off van dit landelijke duurzame initiatief. Tijdens deze feestelijke kick-off wordt de visie ‘Nederland duurzaam in 2050’ gepresenteerd aan 999 koplopers op het gebied van duurzaamheid.
Het thema 'duurzaamheid' is terug te zien in het gehele avondprogramma, bestaande uit vlammende speeches van hoogleraar Jan Rotmans en Ad van Wijk, optredens van diverse artiesten, theatervoorstellingen en een Fair Fashion modeshow met bekende ‘duurzame’ modellen. De presentatie is in handen van Beau van Erven Dorens, onder muzikale begeleiding van o.a. Trijntje Oosterhuis. Het uiteenlopende, thema-ondersteunende programma kan dan ook als introductie worden gezien op de duurzame activiteiten op de Dag van de Duurzaamheid zelf.
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid 9.9.9. laat heel Nederland met grote en kleine activiteiten zien dat er reeds een brede duurzaamheidsbeweging in gang is gezet. Het Rijk, Eneco, De Nationale Postcode Loterij, COS Nederland, Tendris, TNT en nog veel meer grote en kleine bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, particulieren, onderwijsinstellingen en kunstenaars laten zich tijdens die dag van hun groenste en duurzaamste kant zien.
Op verschillende locaties door het land vinden woensdag duurzame activiteiten en projecten plaats, zoals duurzaamheidscongressen, een speciale voorleesactie op basisscholen met een uniek verhaal van kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper, duurzame dates tussen koplopers en ambtenaren, colleges over duurzaamheid op hogescholen en universiteiten, colonnes met elektrische vervoersmiddelen en kortingsacties op duurzame goodies in (web)shops. Het Urgenda-team zal op 9.9.9, samen met ministers, bekende Nederlanders en andere prominenten, per trein, hybride- en elektrische voertuigen verschillende activiteiten en initiatieven bezoeken.