Nieuws

Duurzaamheidcentrum ICSE opent deuren naar duurzame samenleving

Het 'International Center for Sustainable Excellence' (ICSE) heeft onlangs - 7 september - haar deuren geopend en is met meer dan vijftig nationale en internationale bedrijven, organisaties en kennisinstellingen aan de slag gegaan om samen te gaan werken aan het tot stand brengen van een duurzame samenleving door het geven van voorbeelden en voorlichting en door het verbinden van allerlei partijen aan duurzame ontwikkelingen. De deelnemers aan het ICSE hebben voor de hele week een openingsprogramma opgesteld dat laat zien waar we toe in staat zijn om de wereld duurzamer te maken. Het centrum laat zijn deuren officieel openen door vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant (O. Hoes), de gemeente Eindhoven (E. Van Merrienboer) en de deelnemers.
Het ICSE is het centrum waarin duurzaamheid zich zal ontwikkelen langs een natuurlijk proces. Anders gezegd: we staan aan het begin van een nieuwe economie, een nieuwe samenleving en de weg er naar toe wordt ervaren en onderzocht in het ICSE. Dit gebeurt in samenwerking met alle initiatieven die op dit gebied nationaal en internationaal ontplooid worden. Het ICSE is naast een kennis- en voorlichtingscentrum ook een laboratorium waarin nieuwe technieken, producten en materialen uitgeprobeerd worden. Dat gebeurt in de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en organisaties vanuit een perspectief van respect voor elkaar, openheid en vertrouwen.
Het ICSE laat bezoekers concreet zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van duurzaam handelen. Dat betekent dat bezoekers naast de nieuwste producten en productiemethoden ook kunnen zien hoe bedrijfsprocessen lopen of hoe gebiedsontwikkeling kan worden aangepakt. Verder is in het centrum te ontdekken hoe de gangbare theorieën en toepassingen bijdragen aan een nieuwe samenleving. Bezoekers vinden dan ook voorbeelden in het centrum van Cradle-to-Cradle, Biomimicry, Ecological footprint en The Natural Step.
Het ICSE is gehuisvest over de hele eerste etage van de Philips Lichttoren in het centrum van Eindhoven. Op een vloeroppervlak van zo'n 3700 m2 treffen de bezoekers naast werkruimtes en ruimtes voor het laten zien van producten en diensten ook een auditorium (Auditorium van De Lage Landen), een ontmoetingsplaats (The Ahrend Spring), de Cradle-to-Cradle expositie, een bibliotheek, een datacentrum en een Tv-studio aan. De studio zal vanuit Eindhoven allerlei reportages over duurzaamheid gaan uitzenden.
Meer informatie over opening en centrum is te vinden via www.icse.nl.