Nieuws

EPEA en Berenschot werken samen voor Cradle to Cradle

EPEA (een internationaal instituut voor wetenschappelijk onderzoek en consultancy) en Berenschot (organisatieadviesbureau in de Benelux) gaan samenwerken op het gebied van Cradle to Cradle (C2C). Dat hebben prof. Michael Braungart, een van de grondleggers van het C2C-concept en tevens hoofd van de EPEA Internationale Umweltforschung, en prof. Theo Camps (bestuursvoorzitter Berenschot) bekendgemaakt. Berenschot gaat als onafhankelijke organisatie certificeringsaudits uitvoeren voor C2C.
C2C is het bekroonde, internationaal toegepaste concept dat de productkwaliteit voor economie, ecologie en mensen verbetert door producten op een andere manier te maken. Het concept wordt al door honderden bedrijven toegepast en overheidsinstanties overwegen om de methode te hanteren als de norm voor inkoop en bouwprojecten. Ook Kwaliteit in Bedrijf heeft er uitgebreid over geschreven.
De audit wordt uitgevoerd door middel van de Key Performance Indicator. Deze indicator geeft aan in hoeverre producten voldoen aan de Cradle to Cradle-methode.
Theo Camps: "Met de Key Performance Indicators kunnen bedrijven hun jaarlijkse voortgang ten opzichte van C2C-doelen meten. Dat is ook een basisdoelstelling van de Cradle to Cradle-methode: voortdurende, meetbare verbetering.’
‘De Key Performance Indicator-audit is snel, goedkoop en transparant. Producten worden allemaal op dezelfde manier beoordeeld, ongeacht of ze door EPEA-partners zijn geproduceerd of niet. De audit vergroot de geloofwaardigheid in de markt en is onafhankelijk van EPEA’, aldus prof. Braungart.
Volgens hem heeft EPEA voor Berenschot gekozen 'omdat we uit ervaring weten dat bedrijven die innovaties in het kader van Cradle to Cradle het beste doorvoeren, bedrijven zijn die ook innovaties doorvoeren in hun managementstijl. Hiervoor is verandermanagement noodzakelijk.'
Berenschot is de eerste organisatie in Nederland die deze service aanbiedt. Verwacht wordt dat ook andere bedrijven en overheidsinstanties in Europa gaan deelnemen aan het programma.
EPEA (www.epea.nl) ontwikkelde het Intelligent Product System, de voorloper van Cradle to Cradle(R) en is de toonaangevende wetenschappelijk deskundige ontwikkelaar van C2C-methoden, met het recht Cradle to Cradle(R) Framework Methods te ontwikkelen volgens een overeenkomst met Michael Braungart en William McDonough. Daarnaast heeft EPEA het recht Cradle to Cradle(R)-certificeringen uit te voeren volgens een overeenkomst met McDonough Braungart Design Chemistry in Charlottesville, Virginia, V.S( www.mbdc.com).
De auditprocedure is vanaf eind oktober 2009 beschikbaar.