Nieuws

Overheid bespaart met duurzaam inkopen

Met duurzaam inkopen weet de Nederlandse overheid niet alleen het milieu te sparen. Duurzaam inkopen kan ook leiden tot een besparing van vele miljoenen euro’s. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) gezegd bij de start van de Dag van de Duurzaamheid in Leeuwarden.

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen kopen gezamenlijk jaarlijks voor meer dan 50 miljard euro in, waarvan een steeds groter deel duurzaam. Een voorbeeld dat ook bij bedrijven en consumenten steeds meer navolging krijgt. Het Rijk blijft onverminderd inzetten op duurzaam inkopen. Daarbij wordt in de toekomst niet alleen gekeken naar het milieu, maar ook naar arbeidsrecht en mensenrechten. In samenspraak met het bedrijfsleven wil het rijk de focus meer richten op innovatie en continue verduurzaming.

‘We zijn met duurzaam inkopen op de goede weg. Jammer dat veel mensen nog denken dat duurzaam inkopen duurder uitpakt, want het tegendeel is waar. Door duurzaam in te kopen kan gemiddeld 1% worden bespaard, in sommige situaties is zelfs 5% haalbaar. Ook initiatieven als Rijksmarktplaats en Overbijdeoverheid.nl kunnen de kosten aanzienlijk drukken’, aldus Atsma.

Het Rijk heeft als ambitie aangegeven om in 2010 voor 100% duurzaam in te kopen. Provincies en waterschappen hebben aangegeven dit jaar voor 50% duurzaam inkopen te doen en gemeenten voor 75%; in 2015 kopen ook zij voor 100% duurzaam in.