Nieuws

300.000 banen Europese auto-industrie in gevaar

De auto-industrie gaat de komende vijftien jaar een historische transformatie tegemoet. Als gevolg van geopolitieke en demografische veranderingen en trends in duurzaamheid, mobiliteit en technologie zal het zwaartepunt van de industrie verschuiven van Europa naar Azië. Maar liefst 300.000 banen in de Europese auto-industrie zullen hierdoor binnen afzienbare tijd in gevaar komen. Dit blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants.
Zowel de productie als verkoop van auto’s zal de komende 15 jaar steeds meer gaan plaatsvinden in Azië, zo blijkt uit het onderzoek. Deze verschuiving wordt versterkt door een groot tekort aan geschoolde arbeidskrachten in Europa en in de Verenigde Staten. ‘De vooruitzichten voor de Europese auto-industrie zijn hiermee zorgelijk te noemen,’ zegt René Seyger, partner bij Roland Berger in Nederland.

‘In de toekomst is het noodzakelijk dat de auto-industrie steeds meer aansluit bij andere industrieën,’ meent Seyger. ‘Hierdoor zullen nieuwe bedrijfsmodellen en partnerschappen ontstaan die de gevestigde orde gaan uitdagen. De modellen moeten niet alleen gericht zijn op het verkopen van auto’s, maar juist op het integreren van hardware en software.’ Daarnaast stappen spelers in de markt steeds meer af van gecentraliseerde organisaties en gaan ze zich steeds meer richten op een combinatie van wereldwijd bereik met aanpassingen aan de lokale behoeften en regelgeving.