Nieuws

Zesde editie Alpe d'HuZes donderdag 9 juni van start

Vanaf 04.30 uur 's ochtends starten aanstaande donderdag 4.388 deelnemers, individueel of in teamverband, om gesponsord de Alpe d'Huez te beklimmen voor het evenement Alpe d'HuZes. Het startschot wordt gegeven door de ambassadeur van Nederland in Frankrijk, Hugo Siblesz. De deelnemers hebben maar één doel: tot zes keer de ruim 14 kilometer afleggen tussen start en finish en daarmee zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek om kanker binnen 10 jaar tot een chronische ziekte te maken.

Aan het evenement nemen wielrenners, handbikers en runners deel. Ruim16% van de deelnemers is vrouw in de leeftijd van 8 tot 71 jaar. De oudste mannelijke deelnemer is 79 jaar. Het is de zesde editie van de actie Alpe d'HuZes. Een jubileumjaar voor het evenement, dat van een kleinschalig evenement uitgroeide tot een waar fenomeen. Doel voor dit jaar is een bedrag van minimaal 20 miljoen euro bij elkaar te brengen! Stichting Alpe d'HuZes hanteert een strikt antistrijkstokbeleid: alle giften gaan voor 100% naar het eigen Alpe d'HuZes/KWF-onderzoeksfonds.

Afgelopen jaren werd met dit geld o.a. het onderzoeks- en revalidatieprogramma A-CaRe gestart, met als doel: een beter en sneller herstel van kankerpatiënten. Een belangrijk en uniek onderzoek dat revalidatie voor alle kankerpatiënten binnen handbereik moet brengen. Daarnaast werden de leerstoelen 'Leven met Kanker' en 'Kanker en voeding' ingesteld aan de VU in Amsterdam.

Verder wil Stichting Alpe d'HuZes jonge, ambitieuze kankeronderzoekers extra stimuleren met goede onderzoeksvoorstellen te komen. Hiervoor heeft Stichting Alpe d'HuZes de Bas Mulder Award in het leven geroepen. Op 8 juni zal in Frankrijk bekend gemaakt worden aan welke van de 17 voorstellen de Bas Mulder Award zal worden toegekend. De Award heeft zijn naam te danken aan een Alpe d'HuZesdeelnemer, die in september 2010 op 24-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van Non-Hodgkin.

Initiatiefnemer van Alpe d'HuZes Coen van Veenendaal: "Met gezonde spanning kijken we uit naar donderdag. Wij verwelkomen weer meer mensen die op de fiets en te voet een enorme inspanning willen leveren in onze strijd voor de overwinning op kanker. Alpe d'HuZes vraagt een steeds grotere organisatie en gelukkig blijken mensen bereid om die inspanning geheel belangeloos te leveren voor ons doel. Dat maakt me trots en gemotiveerd, want met steeds meer mensen kunnen we nu onze slogan 'Opgeven is geen Optie' waarmaken."

De finish en de bekendmaking van het ingezamelde bedrag zijn rond 20.00 uur live te volgen op Nederland 1. Op radio, televisie en internet wordt uitgebreid verslag gedaan van het evenement. Op 9 juni staat de publieke muziekzender Radio 2 geheel in het teken van het evenement en de inzameling van geld voor onderzoek naar kanker. In alle programma's wordt regelmatig geschakeld met de Alpe d'Huez voor een live-verslag en hoort de luisteraar de reacties van het thuisfront en de achterban vanuit het NCRV-gebouw in Hilversum, waar Radio 2 een supportershome heeft ingericht.

Het themakanaal Spirit 24 zendt donderdag 9 juni vanaf 12.00 uur tot 20.00 uur rechtstreeks vanaf de berg uit. Op Nederland 1 verzorgt de NCRV in samenwerking met de NOS tussen 19.00 uur en 20.00 uur een live-programma vanaf de finishlijn op de Alpe d'Huez met gesprekken met deelnemers en diverse reportages.

Verder is het evenement te volgen via de speciale live-site: http://live.opgevenisgeenoptie.nl.