Nieuws

Kille leiders in een warm klimaat

Zuid Europa is als vakantiebestemming erg aantrekkelijk, maar minder aantrekkelijk om er te werken. Dit blijkt uit onderzoek van het wereldwijde organisatieadviesbureau Hay Group. Noord-Europa beschikt over het algemeen over een positiever werkklimaat dan Zuid-Europa. Daarnaast is ook de democratische leiderschapsstijl voornamelijk in Noord-Europese bedrijven zichtbaar, de mediterrane managers hebben vaker een dwingende stijl. Aan het onderzoek van Hay Group naar leiderschapsstijlen en werkklimaat namen 71.996 werknemers deel die 14.416 managers bij 375 grote Europese bedrijven beoordeelden.

Het zonnige weer mag dan jaarlijks miljoenen mensen naar de kusten van de Middellandse Zee trekken, het werkklimaat is in de landen daar juist veel killer. Volgens het onderzoek van Hay Group genereert meer dan tweederde (68%) van de Italiaanse managers een demotiverend of op zijn best neutraal werkklimaat voor hun medewerkers. Dit is het slechtste cijfer van Europa, maar ze worden op de voet gevolgd door Franse en Spaanse managers: 64% van hen slaagt er ook niet in voor een positief werkklimaat te zorgen.

In het noorden zijn de temperaturen buiten gemiddeld een stuk lager. Echter is de bedrijfsomgeving aanzienlijk warmer. Rusland en Oekraïne staan bovenaan: meer dan de helft van de managers (55%) daar genereert een werkklimaat waar hun medewerkers energie van krijgen en goed in presteren. Direct daarna komen Scandinavische leidinggevenden (52%) en managers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (elk 49%).

Erin Lap, Director Leadership & Talent voor Hay Group Nederland, zegt hierover: ‘Er is een sterk verband tussen werkklimaat en prestaties. Leiders die een positief en warm werkklimaat realiseren, brengen hun teams tot betere prestaties.’