Nieuws

Meerderheid werknemers heeft toegang tot sociale media op het we

De meerderheid van de Nederlandse werknemers heeft volledige toegang tot sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter op de werkvloer. Daarmee zijn Nederlandse werkgevers meer open dan het Europese gemiddelde. Binnen Europa heeft 47% van de medewerkers volledige toegang tot sociale netwerken. De Scandinavische werkgevers zijn hier het meest open in, daar heeft meer dan 60% toegang tot alle websites.

‘Ik begrijp uiteraard waarom bepaalde werkgevers hun medewerkers geen toegang geven tot sociale netwerksites. Het wordt echter steeds moeilijker om mensen tegen te houden. Smartphones laten medewerkers toe om overal naar bepaalde sites te surfen. In plaats van het verbieden, doen bedrijven er beter aan hun medewerkers te begeleiden en op te leiden in deze materie.’ aldus Prof Steven Van Belleghem, Managing Partner van het onderzoeksbureau InSites Consulting.

Er zijn heel wat kansen voor werkgevers. 65% van de Nederlandse werknemers is heel trots op zijn baan. Maar slechts 15% praat op online fora over hun baan, terwijl 31% dat graag zou doen. De mensen die graag zouden praten maar het niet doen, krijgen vaak geen toestemming of weten niet hoe.

‘De groep trotse, positieve medewerkers die informatie over zijn bedrijf wil delen, maar het niet mag of niet kan, is een grote opportuniteit voor bedrijven. De conversatie van medewerkers managen, is even belangrijk als de conversaties van klanten te managen. Op dit moment laten de meeste bedrijven dit liggen.’ zegt Van Belleghem. De studie toont trouwens aan dat slechts 7% reeds een opleiding kreeg omtrent het gebruik van sociale media op het werk.