Nieuws

WorldCleanUp 2012 Nederland op 21 en 22 september

In januari 2012 werd in Tallinn (Estland) tijdens een wereldconferentie de aftrap gegeven voor de WorldCleanUp, een mondiale actie om onze Aarde op te ruimen en schoon te vegen. Tussen 24 maart – 25 september vindt deze WorldCleanUp in 87 landen van de wereld plaats. Het concept is uitermate eenvoudig: Gedurende één dag ruimen zoveel mogelijk inwoners hun land op. Een uurtje, een middag, een dag. Je geeft wat je delen kan, zolang het maar op die ene dag gebeurt.

Ook Nederland sloot zich aan bij dit unieke evenement. Tevreden met een goede organisatiestructuur waarin de overheid de afvalreiniging geregeld, kennen de westerse landen een andere ‘zwerfafval-problematiek’ dan landen waar dit minder goed georganiseerd is. Ook dichtbevolktheid en de economische situatie van een land spelen hierin een rol. Zwerfafval in Nederland bevindt zich overal een beetje. Op straat. In de bosjes. Het park en plantsoen. Bij de bus, tram en trein. En voor de oplettende kijker langs de snelweg. Een sluimerende toestand die ons jaarlijks 250 miljoen euro extra kost (bron: Deloitte 2011).

Onze zuiden- en oosterburen kennen dezelfde problemen. Bakken met geld geven we uit zodat we zelf weinig hoeven te veranderen aan de Duurzaamheid van onze aarde. En veranderen is lastig, want zolang wij ons niet bewust zijn van wat we doen, is er ook geen noodzaak tot een omslag. Duitsland, België, Frankrijk en Nederland sloegen de handen ineen, en kozen voor een eenmalig evenement waarin er in ieder land een Opruimdag plaatsvindt! Op 21/22 september 2012 wordt in alle vier de landen opgeruimd onder de vlag van de WorldCleanUp. De mondiale organisatie is in handen van Let’sDoIt Estland. De nationale organisatie wordt gedaan door een enthousiast team dat zich langzaam uitbreidt van klein naar groot, en in een aantal maanden heel ons land in beweging zet.

De start van de mondiale beweging is op 24 maart in Slovenië. President Danilo Turk ontvangt een delegatie internationale deelnemers, en zal op de dag zelf deelnemen aan de opruimactie die in Slovenië ‘Ocistimo’ wordt genoemd. Vanuit Nederland is Annette Dölle aanwezig. De KeepItCleanDay! In Nederland vindt plaats op vrijdag 21 september. Meer informatie vindt u op www.keepitcleanday.nl of www.letsdoitworld.org.
Oorsprong van de actie: CleanUp Estonia 2008 http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY