Nieuws

Masterclass industriële ecologie

In deze tijden is het extra interessant om grondstoffen te besparen of voor ons ‘afval’ betaald te krijgen door een ander bedrijf die er iets mee kan. Of het nu is vanuit een motivatie van goedkoper produceren of duurzame ontwikkeling, een circulaire economie is in beide gevallen interessant voor bedrijven. Door op een andere manier naar materialen te kijken, alsof ze van bedrijf naar bedrijf stromen kunnen we gemakkelijker zien waar nog veel te halen valt. Het bestuderen van deze interactie tussen bedrijven via materialen en energie wordt ‘industriële ecologie’ genoemd. In de natuur vormen planten, schimmels en dieren een ecosysteem. De samenhang van het ecosysteem kan als inspiratie dienen voor het opnieuw inrichten van industriële systemen. Het vakgebied ‘Industriële ecologie’ kijkt daarom dankbaar af van de ‘Natuurlijke ecologie’.
 
In deze masterclass industriële ecologie leert u in twee lesuren hoe industriële ecologie u helpt om anders tegen materialenstormen aan te kijken om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Er wordt gekeken naar:
• Wat industriële ecologie inhoudt.
• Analyseren van processen en materialenstromen, en dat dit niet alleen in een bedrijvenpark past maar ook daar buiten.
• Belangrijke en veel gebruikte methoden en ‘tools’ in de industriële ecologie.
 
De masterclass wordt gegeven op donderdag 29 november van 13.00 tot 16.00 uur en we sluiten de masterclass af met een netwerk borrel. De agenda ziet er dan die middag als volgt uit:
12.30 uur: inloop met koffie en thee
13.00 – 14.00: 1e lesuur
14.00 – 14.30 uur: koffie/thee pauze
14.30 – 15.30 2e lesuur
15.30 uur netwerk borrel
 
De masterclass wordt gehouden op de donderdag 29 november a.s. aan de Technische Universiteit Delft, in het gebouw van Civiele Techniek en Geowetenschappen in collegezaal B. De masterclass wordt gegeven door Gijsbert Korevaar. Gijsbert is wetenschappen en betrokken bij het programma Industriële Ecologie dat door de Universiteit Leiden en de TU Delft wordt gegeven (zie http://ie.leidendelft.nl/ ). U vindt Gijsbert op: http://www.tnw.tudelft.nl/en/about-faculty/departments/multi-scale-physics/people/faculty/drir-g-korevaar/drir-g-korevaar/
 
Aan deze masterclass zijn kosten verbonden van 150 euro exclusief BTW. Via deze link kunt u zich opgeven: http://www.aanmelder.nl/industriele_ecologie/.