Nieuws

Productie maakindustrie stabiel in 2013

De maakindustrie kent in de tweede helft van 2012 een duidelijke terugslag door een teruglopende exportgroei. Deze dalende buitenlandse vraag komt bovenop een al krimpende binnenlandse afzet waardoor de productie over heel 2012 in de maakindustrie zal afnemen met 3%, zo verwacht ING Economisch Bureau De daling is het grootst in de transportmiddelenindustrie (-8%) en machinebouw (-5%). In 2013 wordt een stabilisatie van de productie in de maakindustrie verwacht. De machinebouw zal waarschijnlijk licht herstellen, de transportmiddelenindustrie krimpt nog (-3%).

Buitenlandse vraag is de drijvende kracht achter de groei van de Nederlandse maakindustrie. De binnenlandse omzet van zowel toeleveranciers (rubber, kunststof, metaal) als eindfabrikanten (elektrotechniek, machinebouw, transportmiddelenindustrie) zal in 2013 nog altijd op het laagste niveau liggen sinds de economische crisis eind 2008 begon.

Rindert Ekhart, sectormanager Industrie bij de ING: ‘Bedrijven in de maakindustrie hebben de laatste jaren te maken met sterke toe- en afnames van de vraag naar hun producten. Dit vereist een dashboard waarop directies snel zien wat er binnen en buiten hun bedrijf gebeurt. Vervolgens is het zaak snel de grootte van de productiecapaciteit aan te passen, zodat men geen ‘nee’ hoeft te verkopen bij sterk herstel of verliezen maakt als de vraag tegenvalt.’