keesdevaal.jpg
Column

De cabaretier

Onlangs bezocht ik een theatervoorstelling van Paul van Vliet (84). Hij treedt alleen nog op bij speciale gelegenheden en ik had er, eerlijk gezegd, geen hoge verwachtingen van. Hoe vaak gebeurt het niet dat wat oudere artiesten blijven hangen in oude verhalen en een beetje een karikatuur van zichzelf worden? Maar ik werd aangenaam verrast door zijn optreden.

 

Van Vliet ziet er niet uit als een bejaarde, is nog kwiek op het podium en beschikt over een prima stem. Maar meer nog verraste de inhoud van zijn show me: werkelijk alles was vernieuwd. Hij zong enkele van zijn bekende liedjes, maar wel met nieuwe teksten. Zo werd ‘meisjes van dertien’ nu ‘meisjes van dertig’. En ‘Bram van de commune’ werd ingeruild voor een in deze tijd passend verhaal. In plaats van een piano op de achtergrond werd Van Vliet begeleid door het Noordpool Orkest dat af en toe wel een bigband leek. Bijzonder vond ik de verhalen die hij voorlas uit zijn nieuwe bundel ‘Brieven aan God en andere mensen’. Pakkende verhalen, waarin je meteen wordt meegezogen, vaak met een boodschap: mooie voor­beelden van story telling. Kortom, een vakman die gebruikmaakt van zijn talenten, maar die talenten wel in een nieuw jasje steekt. Wat zou het mooi zijn als ook wij onszelf kunnen vernieuwen met behoud van onze kennis en vaardigheden, maar aangepast aan de mogelijkheden van vandaag en de uitdagingen van morgen.

Kunnen we het aansturen van mede­werkers loslaten en vertrouwen op hun vakmanschap? Vervangen we beoor­delingsgesprekken door echte gesprek­ken, van mens tot mens? Durven we uitgebreide procedures te vervangen door simpele instructies? Willen we stoffige rapportages vervangen door heldere presentaties en story telling? Kunnen we strakke project begeleiding omzetten in agile aanpakken? Kunnen we onze milieubelasting terug dringen?

Zal mijn gewaardeerde collega die alles weet van (klassieke) productie en logistiek zich eindelijk eens onbevooroordeeld gaan verdiepen in Lean en QRM? Zullen we eindelijk eens ophouden met het admini­streren van en rapporteren over honderden kpi’s in de zorg en alle aandacht besteden aan de cliënten en de patiënten? Gaan we voor een duurzame organisatie waar ook onze klein kinderen nog trots op kunnen zijn? Ik wens u een inspirerend en waardevol begin van dit nieuwe decennium!

  

Kees de Vaal, zelfstandig adviseur, docent en principal auditor.