foto_elizehulscher.jpg
Column

Digitaal kwaliteitsmanagement: camera aan, microfoon uit

Vanaf het moment dat we elkaar niet meer live konden ontmoeten, is ook de wereld van de meeste kwaliteitsprofessionals aanzienlijk veranderd. Na de eerste weken thuis, wachtend op de dagelijkse berichten over coronaslachtoffers, gingen veel mensen weer aan de slag. In eerste instantie met beperkte mogelijkheden om contact te houden met het bedrijf, maar dat verbeterde snel. Heel werkend Nederland ging in enkele weken om, van analoog naar digitaal werken. Digitale vergaderkanalen, zoals Skype, Zoom en MS Teams werden in korte tijd dagelijkse kost voor de werkenden. Microsoft maakte bekend dat het gebruik van MS Teams in de maand april met 70% is gestegen tot 75 miljoen dagelijkse gebruikers. Camera aan en microfoon op stil werd de nieuwe werkmodus.

De snelle gewenning om elkaar niet meer op de werkvloer, maar via de laptop vanuit huis te ontmoeten is toch echt bijzonder te noemen. Wat een prachtig voorbeeld van de flexibiliteit en transformatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Geconfronteerd met beperkingen hebben we ontdekt dat we niet voor elke vergadering uren in de auto, trein of vliegtuig hoeven te zitten om ons werk te kunnen doen. Vanuit huis vergaderen, trainen en zelfs borrelen went gauw. Niet altijd leuk: wel makkelijk en snel. Ook al is het erg intensief om meerdere digitale vergaderingen op één dag te hebben.

Als kwaliteitsprofessionals werken we steeds meer op organisatieniveau, in de rol van businesspartner of verandermanager. Die veranderde rol vereist andere vaardigheden, maar ook een andere manier van communiceren. Door de digitalisering in de afgelopen jaren hebben we meer en meer actuele informatie tot onze beschikking gekregen. Het cijfermatig monitoren van processen is via de moderne ERP-systemen vereenvoudigd en bij wijze van spreken vanuit huis te doen. Vanuit je kwaliteitsrol wil je echter ook gevoel krijgen bij de processen en de sfeer op de werkvloer. Persoonlijk contact met mensen is nodig en nuttig.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ga zeker het gemak van digitaal vergaderen meenemen naar ‘het nieuwe normaal’. Ik kan er mijzelf en mijn opdrachtgevers heel wat energieslurpende reiskilometers mee besparen. En tegelijkertijd zal ik op gezette tijden toch ook het face-to-face contact zoeken: letterlijk zien, ruiken en misschien wel proeven wat er gebeurt in de onderneming. Dat zal onmisbaar blijven voor de kwaliteitsprofessional. En dat maakt ons vak ook mooi, nietwaar?


Elize Hulscher, partner bij BeeBold BV