Kwaliteit in Bedrijf nr. 6 - 2005

Kwaliteit in Bedrijf nr. 6 - 2005 AI-aanpak helpt organisaties van droom werkelijkheid te maken
Appreciative Inquiry wordt in de literatuur beschreven als een veranderingsmethode die systematisch zoekt naar de meest effectieve en de meest levendige momenten van een organisatie. Via deze methode wordt systematisch gezocht naar 'wat goed werkt', naar 'het beste' in de mensen, hun organisatie en in de wereld om hen heen. Organisaties als British Airways, McDonalds, BP en vele anderen hebben er al gebruik van gemaakt. Waar in onze Westerse cultuur cynisme de overhand heeft en veranderingen bij organisaties worden ingezet vanuit het adagium dat het beter moet, gaat Appreciative Inquiry uit van de kracht van een organisatie. Wordt AI het paradigma van de toekomst?

Uw processen in vijftien stappen op orde
In deze vijfde aflevering van de reeks – gebaseerd op het succesvolle managementboek Land in Zicht -- over het INK-managementmodel gaan we verder met het in kaart brengen, analyseren en optimaliseren van uw processen. Het is een aanpak waar reeds in de vorige aflevering van deze serie aan werd begonnen. Een aanpak die in deze aflevering wordt afgerond door de laatste tien van de vijftien stappen te behandelen. Daar blijft het in deze episode echter niet bij. Naast enkele resterende aandachtspunten voor het INK-aandachtsgebied Processen, wordt ook een begin gemaakt met de resterende vier INK-aandachtsgebieden die tot de sector Resultaten behoren.

e-Cateraar Sunny Facilities verdiept zich zelfs in processen van haar afnemers
e-Cateringbedrijf Sunny Facilities is het geesteskind van directeur Ed Dooyeweerd. Het bedrijf is niet zomaar een cateraar, maar eerder een ketenregisseur. Op het industrieterrein in Nieuw Vennep is een organisatie neergezet die eigenlijk alleen maar heeft geïnvesteerd in borging van de keten. Het jonge bedrijf beschikt over een certificeerbaar HACCP-systeem, terwijl men zelf niet eens in aanraking met voedsel komt. Op het eerste gezicht een onlogisch vertrekpunt voor een startende onderneming. Dit artikel maakt duidelijk dat een dergelijke aanpak, voor het unieke cateringconcept dat Sunny Facilities hanteert, een slimme strategische keus kan zijn. En dat zelfs steekproeven bij opdrachtgevers daarbij aan de orde kunnen zijn.

SBSC: duurzaamheidsaspecten in de Balanced ScoreCard integreren
De Balanced Scorecard, zoals origineel uitgewerkt door Kaplan en Norton in het begin van de jaren '90, is een ingeburgerde methodiek in heel wat profit- en nonprofit-organisaties. De originele doelstelling van de Balanced ScoreCard was om de strategie van een organisatie niet enkel op te volgen via de uiteindelijke financiële resultaten, maar ook via de perspectieven Leren en groei, Interne processen en Klanten. Vandaag de dag zijn echter ook andere facetten belangrijk geworden. Aspecten als duurzaam ondernemen, corporate governance en stakeholdermanagement, kunnen niet langer genegeerd worden. Een artikel over hiaten in de klassieke Balanced ScoreCard, over alternatieven en over hoe met de Sustainability Balanced ScoreCard (SBSC) de bestaande vier perspectieven van binnenuit kunnen worden uitgebreid.

Bij Smurfit Golfkarton BV peinst men er niet over om kwaliteit te beperken
Smurfit is als verpakkingsspecialist toonaangevend op het terrein van verpakkingen op papierbasis. Smurfit Golfkarton BV, met drie golfkartonfabrieken in Soest, Neede en Loenen (Gld.) en één kartonnagebedrijf in Loenen, is met ruim vijfhonderd medewerkers gericht op het ontwerpen, produceren, bedrukken en verkopen van golfkartonnen verpakkingen. En als je dan een bezoek aan het bedrijf brengt, straalt de kwaliteit je van elke medewerker tegemoet. Een artikel dat duidelijk maakt dat wanneer je onder druk staat, dit geen reden is om kwaliteit even in de wacht te zetten, maar juist een argument is om nog meer werk van kwaliteit te maken.

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf:  
  • Finalisten voor European Quality Award bekend
  • 'Fair Sales'-keurmerk voor liefdadige bedrijven
  • KEMA en apotheekhoudende huisartsen ontwikkelen certificatieregeling
  • Inschrijving 'Kroon op het Werk'-prijs 2006 geopend
  • Steeds meer internationale ondernemingen maken maatschappelijk verslag
  • Literatuur