Waarderingsmanagement: Het meest onderschatte managementinstrument?

Hans Poortvliet: ‘Waarderingsmanagement is het meest onderschatte maar tegelijkertijd meest effectieve managementinstrument en wordt, mede door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, gegarandeerd een kerncompetentie voor managers in de nabije toekomst!’

TQM als vliegwiel voor verandering

Total Quality Management. Veel bedrijven verwachten snel resultaat terwijl TQM een zaak van lange adem is. Toch gloort er hoop aan de horizon. Met name de auto-industrie is al volop bezig met TQM. Nu de rest van de industrie nog.

Een andere kijk op geld verdienen

Menig MKB’er biedt een prima product, maar peurt er niet de maximale omzet uit of verliest de slag met de concurrent. Vaak is het dan nuttig het businessmodel tegen het licht te houden en vanuit de vertrouwde basis op een heel andere manier geld te gaan verdienen.

Organisatieopstelling onthult verborgen dynamieken

Binnen het bedrijfsleven, en binnen de kwaliteitssector in het bijzonder, zijn we gewend om plannen vooral op basis van kwantificeerbare grootheden uit te voeren. Meten = weten! In de meeste verbetertrajecten, fusies, reorganisaties of efficiencyslagen is de SMART-doelstelling richtinggevend: het geeft aan wat je wilt bereiken en stuurt het gedrag van je medewerkers en van jezelf.

Minder vis, meer verdienen

In veel sectoren is certificering een middel om kwaliteitsstandaarden vast te leggen. Voor de visserijsector is het een kwestie van overleven.

Duurzaam produceren zorgt voor economische toppositie

Duurzaamheid komt snel in het geding als economische belangen prevaleren. Tapijtfabrikant InterfaceFLOR bewijst dat duurzaamheid en commercieel succes hand in hand gaan.

Succesvol risicomanagement implementeren

Als de afgelopen jaren één ding hebben aangetoond, dan is het wel dat op regels en controle gebaseerde managementsystemen niet leiden tot afname van risico’s. Daarvoor zijn organisaties en processen tegenwoordig te complex geworden. Maar hoe beperkt u dan de risico’s?

Verder in Kwaliteit in Bedrijf...

• COMPLIMENT; tien sleutelwoorden waarmee u meer uit uw team haalt
• Boekbespreking: Wie zegt dat regels niet leuk zijn?
• Boekenactie: win een gratis managementboek!
• Literatuur
• Agenda
• Column