ISO 9001 ondergaat ingrijpende herziening

Een ingrijpende herziening van ISO 9001 staat voor de deur: over drie jaar zal volgens plan ISO 9001:2015 worden gepubliceerd. NEN Managementsystemen faciliteert de bijdrage daaraan vanuit Nederland. De grootste verandering in de herziening is de nieuwe structuur voor ISO 9001.

Papieren werkelijkheid maskeert minder fraaie realiteit

Als het vriest, bevriezen in Nederland de wissels en ligt het spoorverkeer stil. Elektriciteitsnetbeheerder Stedin heeft keer op keer stroomstoringen en bij de Rotterdamse vestiging van opslagbedrijf Odfjell zijn ongewenste emissies geconstateerd. Is het toeval of is er meer loos?

Kwaliteitsadviseurs in de non profit

Vlak voor de zomer heeft Rijnconsult -- in samenwerking met het INK -- een enquête gehouden onder kwaliteitsadviseurs in de non-profit sector. De respondenten waren evenredig verdeeld over Gezondheidszorg, Onderwijs en Overheid. Het onderzoek had tot doel het functioneren van kwaliteitsadviseurs in de non-profit in beeld te brengen.

Veiligheidscultuur: ziekenhuizen volgen industrie

Patiëntveiligheid is in Nederlandse ziekenhuizen een actueel thema. Voor het veranderen van de cultuur is echter tijd nodig. Kwaliteit in Bedrijf sprak met Ralph So, intensivist en medisch manager in het Albert Schweitzer ziekenhuis en met Miriam Kroeze, senior adviseur bij het VMS Veiligheidsprogramma.

Productive Ward: Raamwerk om prestaties continu te verbeteren

De methode Productive Ward (in goed Nederlands: de productieve verpleegafdeling) is aan een ware opmars bezig in de Nederlandse ziekenhuizen. Niet vreemd, want deze ‘slow change’ methode staat garant voor het gebalanceerd verbeteren van prestaties van de verpleegafdeling.

‘De nieuwe leider’, dat zijn wij samen

Om de huidige crises te overkomen is een wezenlijk andere leiderschapsstijl nodig. Een stijl waar niet een enkel individu, de formele leider, centraal staat, maar het collectief. Een stijl die zich richt op het creëren van een ‘beweging van betekenis’: een beweging die vanuit een gedeelde behoefte aan zingeving ons systeem verbetert. Deze leiderschapsstijl wordt aangeduid als ‘Snowball Leadership’.

Afval bestaat niet

Met een bijna sensationele omwenteling is Van Gansewinkel getransformeerd van de 'grootste vuilnisman van Nederland' in een groene leverancier van grondstoffen en energie. Het kleurloze imago van de rommelophaler is geüpgraded naar een heel wat coolere uitstraling als pionier van de circulaire economie.

Verder in Kwaliteit in Bedrijf...

  • De Week van Kwaliteitsmanagement 2012
  • Organisaties weten wendbaarheid niet te vergroten in crisistijd
  • Boekenactie
  • Literatuur
  • Agenda
  • Columns