INK en EFQM: ‘The Best of both worlds’

De Europese economieën worden geconfronteerd met pittige uitdagingen. Internationale concurrentie is hevig. Klanten en maatschappelijke omgeving stellen steeds hogere eisen aan producten en diensten. We schrijven eind jaren tachtig vorige eeuw. De discussies van toen zouden die van vandaag kunnen zijn, zij het dat de lat inmiddels vele malen hoger ligt. Kwaliteit is een moving target.

What’s next voor ISO 26000?

Sinds het verschijnen van ISO 26000 in november 2010 is de mondiale standaard voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) geen aandacht tekort gekomen. Uit onderzoek van de Europese Commissie in 2013 bleek dat ISO 26000 een van de MVO-standaarden is waar Europese bedrijven naar verwijzen.

Bedrijfsreportage Koninklijke Mosa

Mosa heeft de circulaire economie omarmd en realiseert mede daardoor een forse groei in omzet en winst. Circa 7 miljoen m2 verantwoord geproduceerde tegels per jaar vinden vanuit de fabrieken in Maastricht hun weg naar 50 landen op 4 continenten.

Hoe gaat het lukken?

‘Is het kwaliteitsprobleem anno nu een leerprobleem?’ Dit was de startvraag van een LinkedIn-discussie in april jl. Het geeft aan dat leren, verbeteren en daarmee ook veranderen volop in de belangstelling staat. Dit wist u al, maar hoe komt het dan dat dat door velen als problematisch wordt ervaren?

Arkin: EFQM houdt ons scherp

In 2009 liet Arkin zich als eerste GGZ-instelling in Nederland beoordelen door het EFQM. Dat leverde niet alleen drie sterren op, maar vooral inzicht in de sterke en zwakke punten van de -recent gevormde fusie-organisatie.

Bent u daar nog?

Vraag bedrijven naar hun missie of visie en je krijgt meestal iets met ‘klant’ erin te horen. Toch vreemd dat als diezelfde klant contact zoekt met het bedrijf, hij negen van de tien keer te woord gestaan wordt door een onervaren en ongemotiveerde medewerker van de klantenservice.

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf...

  • Wat excellent presterende organisaties anders doen
  • ISO/IEC 27001 in een nieuw jasje
  • Lean waar iedereen blij van wordt
  • ISO/DIS 9001 klaar voor commentaar vanuit de markt
  • Literatuur
  • Columns