Creatief door luiheid

De traditionele methode om creativiteit te stimuleren is brainstorming. De hersenen werken op volle toeren om ideeën te genereren. Echter, in de praktijk leidt deze techniek zelden tot baanbrekende ontdekkingen of oplossingen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dat zo is en wat je moet doen om wel tot baanbrekende ideeën te komen.

Een democratie werkt beter, fijner én goedkoper

Toen Sjoerd van der Velden en collega Harm Bruggink negen jaar geleden in hartje Utrecht voor zichzelf begonnen, zat er al heel wat werkervaring bij een traditioneel advocatenkantoor in hun rugzak. ‘Dat we het zelf heel anders wilden, kwam niet uit de lucht vallen’.

Is klassikaal trainen echt ouderwets?

Bedrijven gaan met hun tijd mee. Ook in hun opleidingsprogramma’s. De academies omarmen het 70:20:10 principe en willen High Impact Learning: meer leren op de werkplek, meer betrokkenheid van leidinggevenden en minder classroom training. Maar leer je daarmee hoe je medewerkers aanspreekt op resultaat en hoe je mensen meekrijgt?

IMAGINE: dokters in the lead

Onlangs startte een nieuw kwaliteitsprogramma voor de Nederlandse ziekenhuizen. Voor het eerst ligt de nadruk sterk op de rol van de arts. Met gemotiveerde leiders uit de medische wereld hebben projecten veel meer kans van slagen, zo is het idee. Initiatiefnemers, programmaleiding en deelnemers vertellen over hun motivatie en verwachtingen.

‘Risk-based’ compliance management met ISO 19600

Eind 2014 is de internationale richtlijn ISO 19600 ‘Compliance management systems – Guidelines’ gepubliceerd en overgenomen als Nederlandse NEN-ISO. Vanuit Nederland is actief bijgedragen aan de ontwikkeling, want compliance staat bij veel organisaties hoog op de agenda.

‘In onze organisatie lopen de zaken onbewust parallel….’

Het is zo’n opmerking die blijft hangen. Een trotse manager van een ‘onbewust bekwame’ organisatie. Denk je tenminste. Totdat je zijn gelaatsuitdrukking tot je door laat dringen. En de intonatie waarmee de opmerking wordt gemaakt, de verzuchting die wordt geslaakt.

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf...

  • Help… een project!
  • Winnaars Kwinta Excellence Awards bekend
  • AA Gent
  • Literatuur
  • Columns