Is er plaats voor idealisme op de werkvloer?

Zijn idealen mooie maar onhaalbare dromen? Is een bevlogen idealist een hemelbestormer of een luchtfietser? Van ideaal naar werkelijkheid is een taai proces. Toch krijgen sommige idealisten het voor elkaar: eerlijke koffie, gelijke kansen voor vrouwen of een beter milieu. Wat maakt deze idealisten effectief?

Lankhorst verrast met slimme oplossingen

Lankhorst Engineered Products is een pionier op het gebied van circulaire economie. Naast beschoeiingen, steigers, straatmeubilair en vlonders produceert men tegenwoordig onder andere kunststof damwanden, gevelpanelen, bruggen en zelfs spoorbielzen uit gerecyclede kunststoffen. Het bedrijf uit het Friese Sneek heeft duurzaamheid in al haar facetten omarmd.

De zes uitdagingen van de moderne kwaliteitsmanager

De wereld van de kwaliteitsmanager verandert. U bent verbinder, coach, facilitator, inspirator en bruggenbouwer. Zeker als u gaat voor een hercertificering volgens de ‘nieuwe’ ISO-standaarden, met minder documenteren, controleren en regels, krijgt u nieuwe uitdagingen op uw pad. Maar wat zijn precies de uitdagingen van de moderne kwaliteitsmanager?

Wat leveren verbeterprogramma’s op?

Organisaties investeren veel in projecten en verbeterprogramma’s. Maar wat leveren ze eigenlijk op? Hoe geef je richting aan de veranderingen zonder dat je alle beslissingen aan de top moet nemen? En hoe bereik je dat de betrokkenen zich daadwerkelijk met de verandering verbinden?

Catharina toont lef

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het Catharina Ziekenhuis een contract afgesloten waarin kwaliteit voorop staat. Samen met zorgverzekeraar CZ is voor deze unieke opzet gekozen. Het ziekenhuis is zeer tevreden en wil op deze voet verder gaan. Wat drijft hen?

Kun je iemand wel motiveren?

Motivatie kan worden ontleend aan het succesvol willen zijn. Het kan slaan op in je taak beter willen worden of in die in vergelijking tot anderen. Beide doeloriëntaties vragen om te willen presteren. Maar kun je iemand motiveren tot dit gedrag? Vooral bij projecten die altijd eenmalig van aard zijn speelt het een rol van betekenis om de motieven van de projectleden bij aanstelling te doorgronden.

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf...

  • Kansen bij herziening van een HKZ-norm
  • ISO 31000 met risicogestuurd werken gecombineerd
  • NEN-bundel ISO 10000-serie
  • Verslag van het NNK Wintercamp 2016
  • Hoe ziet de toekomst van ISO/TS 16949 er uit?
  • Columns