‘Nagaan of het huis op orde is, is effectiever dan frequent beoordelen op deelaspecten’

‘Nagaan of het huis op orde is, is effectiever dan frequent beoordelen op deelaspecten’


‘Hoe frequent je ook toezicht houdt, je ziet nooit meer dan één procent van het primaire proces. Het is per definitie een momentopname’, aldus Pieter van der Zwet, managing director North Europe van ingenieursbureau MWH Global, dat onder meer is gespecialiseerd in compliance-advies aan bedrijven en toezichthouders.

Alligator plastics geeft de toekomst vorm

Over de economie is op dit moment echt een positief verhaal te vertellen. Als we naar het grotere plaatje kijken, dan zien we dat de economische crisis voorbij is. ‘Ja, daar moeten we dan ook hartstikke blij mee zijn’, lacht Wietse Wissema, directeur van Alligator Plastics in Son. ‘Ook wij profiteren van de opleving, maar eigenlijk willen we niet langer speelbal zijn van de economie: we hebben ons van die afhankelijkheidspositie losgerukt’.

 

‘Het Ministerie van Financiën moet het Ministerie van Duurzaamheid worden’

Na ruim tien jaar zwaait Willem Lageweg af als directeur-bestuurder van MVO Nederland. Het waren enerverende jaren waarin hij de MVO-agenda in ons land mede-bepaalde, waarin geëxperimenteerd is met nieuwe manieren om bedrijven te stimuleren en waarin de organisatie uitgroeide tot een baken in duurzaam Nederland.

Samen architect van het business proces: dat loont

Het tweede deel van een vierdelige serie over Mastering Organisational Excellence.

EOI: met actuele data de organisatie besturen

De wereld is sterk in verandering. Digitalisering grijpt om zich heen en organisaties die in staat zijn snel te schakelen of om te schakelen, zijn in het voordeel. Hun kenmerk: zij werken op basis van actuele data en creëren een besturingscockpit van waaruit ze een strategisch overzicht over de hele organisatie hebben. Dat is mogelijk dankzij Enterprise Operational Intelligence (EOI).

Problemen zijn kansen in vermomming!

Een project wordt gestart om een probleem te verhelpen -- is er geen probleem dan is er ook geen project nodig! In de voorbereiding wordt het probleem verkend en vastgesteld. Ook in de bedrijfsvoering van organisaties problemen voor. Hoe verloopt het proces van probleemoplossing? Welke kansen geeft het?

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf...

  • MVO Prestatieladder maakt duurzame inspanningen zichtbaar
  • Aanpassen of uitsterven: de noodzaak van wendbaarheid
  • Social Enterprises blijken succesvoller
  • Columns