Altrex zoekt het hogerop

Altrex zoekt het hogerop

Altrex vergelijkt haar producten graag met buitenverlichting: ‘We vallen niet op, maar als je erop gaat letten, zie je ons overal…’ Op het eerste gezicht wellicht een wat vreemde vergelijking, maar in wezen klopt ze wel. De klimoplossingen (zoals ze het zelf noemen) van Altrex kom je namelijk overal ter wereld op de gekste plekken tegen.

ERM: een kwestie van risico (h)erkenning

ERM: een kwestie van risico (h)erkenning

Enterprise Risk Management (ERM) of integraal risicomanagement refereren aan een structurele aanpak van (organisatie)risico’s. In die zin is er niets nieuws onder de zon. Wel nieuw is dat ERM of (integraal) risicomanagement gezien de explosief groeiende complexiteit van onze (inter)nationale samenleving zo mogelijk nog relevanter en nog noodzakelijker is geworden.

Het werkvergunningsproces automatiseren: waar moet u op letten?

Het werkvergunningsproces automatiseren: waar moet u op letten?

Het werkvergunningsproces is een instrument voor de industrie dat in het leven is geroepen om risicovolle werkzaamheden op een verantwoorde manier voor te kunnen bereiden/faciliteren. In dit artikel gaan we in op de wenselijkheid – eigenlijk wel de noodzaak – om dit proces te automatiseren. Welke eisen moet u aan een dergelijke oplossing stellen? En welke valkuilen kunt u vermijden?

Data Story Telling: hoe vertel je het verhaal?

Data Story Telling: hoe vertel je het verhaal?

Data is tegenwoordig in overvloed aanwezig. Dit artikel gaat over hoe we de resultaten van de analyse van de data op een aansprekende wijze presenteren: Data Story Telling als instrument.

Twee genomineerden voor de Business Improvement Award 2019

Op 20 juni a.s. reikt het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitskunde (NNK) de jaarlijkse Business Improvement Award uit. Het is de tiende keer dat de Award wordt uitgereikt aan een kwaliteitsmanager die een bijzondere prestatie heeft geleverd of een opvallend project heeft gerealiseerd. De genomineerden voor de Business Improvement Award 2019 zijn Fred Brands en Willem Geuke.

Gaan we de integrale bedrijfsvoering auditen op basis van de HLS?

Gaan we de integrale bedrijfsvoering auditen op basis van de HLS?

ISO-certificeerbare managementsystemen hebben de laatste jaren een transformatie doorgemaakt door de introductie van de zogenoemde high level structure (HLS). Dit gemeenschappelijk kernmodel maakt onder meer de aansluiting op de governance-structuur en de bedrijfsvoering van een organisatie eenvoudiger. Ook vergemakke-lijkt het de integratie van verschillende ISO-certificeerbare managementsystemen tot één integraal management-systeem. Verder zorgt de HLS ervoor dat de normen strategischer van aard zijn geworden. Dit komt door de focus op de (externe) context van de organisaties, de introductie van strategisch kansen & risicodenken en gestelde eisen aan het leiderschap en commitment van de directie.

Als je verandering wilt, benadruk dan wat blijft

Iedereen is druk in de weer met veranderingen. Heb je net volgens een nieuwe methodiek leren werken, dan kondigt zich er alweer een volgende en ‘nog betere’ aan. Van elke methodiek steken organisaties ongetwijfeld iets op, maar zijn organisaties er nu werkelijk wendbaarder door geworden? En de kwaliteit die ze leveren beter?

Balans tussen zelf en samen

Balans tussen zelf en samen

Vond je het wellicht de vorige keren al spannend, toen het ging over het voeren van de echte dialogen en het toetsen van alle processen aan de bedoeling, dit keer gaan we nog een stapje verder. We gaan puzzelen op die vraag die ons allemaal bezighoudt: als we samen verantwoordelijk zijn, wie is er dan toch in de lead? Want een ding is zeker, we vinden samen heel mooi, maar als we denken dat het een kant op gaat die we niet voor ogen hadden, doen we het toch liever zelf als het kan. Waar of niet? Het laatste deel van een driedelige serie over Samensturing.

Duurzaamheidsintelligentie als remedie voor het falen van duurzaamheid

Duurzaamheidsintelligentie als remedie voor het falen van duurzaamheid

Zeg je duurzaamheid in bedrijf, dan zeg je Patagonia. De maker van outdoorkleding en -uitrusting voert steevast de lijst met meest duurzame bedrijven ter wereld aan. Met vernieuwende ideeën over de rol van bedrijven in de samenleving die leiden tot initiatieven die raken aan de producten, het leiderschap, het businessmodel en de communicatie hierover, laat het van oorsprong Californische bedrijf zien dat het beschikt over de drie componenten van duurzaamheidsintelligentie: naïeve, natieve en narratieve intelligentie. Door die duurzaamheidsintelligentie is het bedrijf een succesvol voorbeeld geworden dat een hoopvolle visie biedt in tijden dat duurzaamheid in de wereld en als concept ernstig onder druk staat.

Nieuwe aanpak geïntegreerde certificatie-audits

Nieuwe aanpak geïntegreerde certificatie-audits

Over een nieuwe aanpak van het uitvoeren van externe audits op een geïntegreerd managementsysteem: de zogenoemde Extended Audit Approach.

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf...

  • Kwaliteit in een wicked worldHoe gaat u vermijdbare verspillingen terugdringen?
  • Nieuws over Business Continuity Management (BCM)
  • Columns
  • Literatuur
  • Bijlage: QRM magazine by Censor