Bij Dimensio staat de mens centraal

Bij Dimensio staat de mens centraal

Het Almeerse bedrijf Dimensio is een van Europa’s grootste fabrikanten van (voornamelijk) kunststof zakken. Onder het motto ‘voor elke bak een zak’ produceert Dimensio miljoenen zakken voor zowel de professionele als voor de consumentenmarkt. Kortom: vrijwel iedereen gebruikt de producten van Dimensio en toch is de onderneming relatief onbekend. En misschien - door alle heisa rondom de plastic soup - ook onbemind?

Innovatie: veel meer dan technologie alleen

Innovatie: veel meer dan technologie alleen

Elke organisatie krijgt tegenwoordig wel te maken met disruptieve technologie en digitale transformatie. Vanwege de discussies over dergelijke innovaties zijn we geneigd om vooral te kijken naar de techniek. Maar de technologie is misschien nog maar het simpelste deel van innovatieprocessen, zegt hoogleraar Henk Volberda. Zijn ‘schijf van vijf voor innovatie’ geeft praktische handreikingen om met álle relevante aspecten aan de slag te gaan.

Hoe veerkrachtig wilt u zijn?

Hoe veerkrachtig wilt u zijn?

Veel organisaties die een risico-, crisis-, IT- of Business Continuity Management Systeem hebben geïmplementeerd, doen dit door een enorme hoeveelheid Word- en Excel-bestanden te creëren, veelal ondersteund door databases, echter los van elkaar, zo leert de ervaring. Enkele grotere organisaties hebben eigen systemen of instrumenten gebouwd voor deze disciplines en hoewel deze in de meeste gevallen aan hun specifieke behoeften voldoen, zijn ze moeilijk te onderhouden, laat staan verder te ontwikkelen in een constant veranderende omgeving met nieuwe wet- en regelgeving, plus (klant) eisen. Creëren ze op deze wijze een veerkrachtig, flexibel overall beheersysteem dat op elk moment klaar is om te worden gebruik?

Uw bedrijfscontinuïteit: belangrijker dan ooit

Uw bedrijfscontinuïteit: belangrijker dan ooit

Afgelopen november is de nieuwe editie van ISO 22301 ’Security and resilience - Business continuity management systems – Requirements’ gepubliceerd. Tegelijkertijd is deze ISO-norm als Europese norm aanvaard en daarom ook automatisch als Nederlandse norm geïmplementeerd. In februari is de Nederlandstalige versie verschenen van NEN-EN-ISO ‘Veiligheid en veerkracht - Managementsystemen voor bedrijfscontinuïteit - Eisen’. In dit artikel wordt ingegaan op het belang en de inhoud van deze norm.

Hoe wordt uw organisatie écht klantgericht?

Hoe wordt uw organisatie écht klantgericht?

Organisatiebreed sturen op klantgerichtheid met het Service Excellence Ja4rplan.

Rationeel beslissen… of vertrouwen op intuïtie?

Rationeel beslissen… of vertrouwen op intuïtie?

Beslissers met het gelijk aan hun zijde laten het ons graag geloven: intuïtie, buikgevoel en fingerspitzengefühl waren doorslaggevend. Onze intenties bij besluitvorming zijn meestal rationeel, maar we worden beperkt door te veel informatie zonder betekenis en door tijdgebrek. Zodoende filteren we wat we belangrijk vinden, geven we betekenis aan zaken die het nog niet hebben en neigen we naar actie als de tijd te kort is om gedegen besluiten te nemen. De voedingsbodem voor denkfouten (biases) en fatale besluiten is daarmee gelegd. Blijven we vertrouwen op onze intuïtie en wanneer is een meer rationeel besluitvormingsproces op z’n plaats?

‘Je zult maar QHSE-manager zijn’

‘Je zult maar QHSE-manager zijn’

Een mooie opdracht voor de QHSE-manager. Ga er maar aan staan: hoe zet je de strategie zoals de directie die voor ogen heeft, om in praktische uitvoering? Een strategie waarbij het ook nog eens niet alleen gaat om de beheersing van de eigen organisatie, maar om de gehele supply chain waar de organisatie van afhankelijk is. Het is dus niet meer alleen een kwestie van implementeren van een of meerdere managementsystemen. Het is niet meer alleen een kwestie van procedures opstellen en handboeken schrijven. Het gaat verder.

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf...

  • Hoe werk je aan wendkracht?
  • Visueel faciliteren: de kracht van verbeelding
  • Nieuws over Business Continuity Management (BCM)
  • Columns
  • Literatuur