AVL: eigenwijs, excellerend en altijd in ontwikkeling

AVL: eigenwijs, excellerend en altijd in ontwikkeling

Het Antoni van Leeuwenhoek kent een sterk innovatieve cultuur. Natuurlijk moeten ze hier ook weleens leuren om mensen mee te krijgen, maar de drang tot verbetering voor de patiënt is altijd sterker. ‘Het zit in ons DNA’, zegt een van de artsen.

 

Security Officer: het schaap met de vijf poten?

Security Officer: het schaap met de vijf poten?

Wanneer informatiebeveiliging expliciet op organisatieniveau benoemd wordt als aandachtsgebied, ontstaat er een nieuwe rol in de organisatie: die van de (Chief Information) Security Officer. De SO is om informatiebeveiligingsbeleid in een organisatie te implementeren, te verankeren en breed gedragen te krijgen.

Organisaties ontwerp je niet

Organisaties ontwerp je niet

We worden overspoeld met succesformules en managementconcepten en alle wenstaal die daarbij komt kijken. Opdat organisaties wendbaarder worden, mensen ‘zelfsturend’ worden en meer verantwoordelijkheid nemen. Maar uiteindelijk smoren veel veranderingen, omdat hoe de boel georganiseerd is mensen klem zet. In dit tweede deel van de miniserie over de vanzelforganisatie staat het Viable Systems Model (VSM) van Stafford Beer centraal.

 

Innoveren als een startup?

Innoveren als een startup?

Het is een diep gekoesterde wens van veel gevestigde ondernemingen: innoveren als een startup. Meer creativiteit, meer ondernemerschap en meer tastbare resultaten uit innovatie. Nieuwe producten, nieuwe services en nieuwe businessmodellen, door in te spelen op de behoefte van een veranderende wereld. Waarom lukt ons dat niet?

Hoe kunnen we echt omschakelen?

Hoe kunnen we echt omschakelen?

We bevinden ons in een lastige situatie. Sommige branches draaien op volle toeren door alsof er geen crisis aan de gang is, zoals de bouw, de zorg of de politie. Sommige zijn volledig tot stilstand gekomen zoals horeca, winkels of kappers. Maar veruit de meeste organisaties staan met kunst en vliegwerk in een soort tussenstand, met veel thuiswerken en een uitgeklede bezetting op locatie.

De waarde(n) van het nieuwe EFQM-model

De waarde(n) van het nieuwe EFQM-model

Zo’n dertig jaar geleden werd het EFQM-model geïntroduceerd, kort daarna gevolgd door het INK-model. Drie decennia lang bleef het model vrijwel identiek. Begin 2020 is het nieuwe model gelanceerd helemaal aangepast aan de ontwikkelingen in het managementdenken. Tijd om het nieuwe model aan een nadere analyse te onderwerpen.

Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf...

  • Ronald Does wint Lancaster Medal
  • Webtool maatschappelijk verantwoord inkopen vernieuwd
  • NEN gecertificeerd schemabeheerder
  • Is Intelligent Automation een voorwaarde om te overleven?
  • Nieuws over Business Continuity Management (BCM)
  • Columns
  • Literatuur