Nieuws

1 maart: Nationale Complimentendag!

Zondag 1 maart 2015 is het voor de 13e keer Nationale Complimentendag in Nederland. De dag waarvan het succes (i.t.t. de commerciële Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- of Vaderdagen) niet gekocht kan- en mag worden! Op 1 maart gaat het ‘simpelweg’ om het bewust stilstaan bij wat er in jouw omgeving allemaal goed gaat en degenen die daar verantwoordelijk voor zijn hiervoor eens (extra) te waarderen.

‘De diepste menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’ aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) En hoe waar deze stelling is wijzen onderzoeken ons dagelijks uit. Het gebrek aan waardering is de nummer 1(!) reden waarom werknemers gedemotiveerd raken en ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en het merendeel van de (privé) relaties stuk lopen. ‘Alhoewel dit gemis natuurlijk niet met één dag ‘extra aandacht’ gecompenseerd kan worden, is het effect van een oprecht compliment langdurig. Het kan dus geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan’ aldus initiatiefnemer Hans Poortvliet.

De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die simpelweg niet te koop zijn, maar mensen (waarschijnlijk juist daarom) het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van deze dag niet gekocht kan- en mag! worden. (Zie ook 'de spelregels' op de website) ‘Persoonlijke woorden en aandacht ‘afkopen’ met een kado is op 1 maart dus niet de bedoeling’ aldus Hans Poortvliet, initiatiefnemer.

Aangezien de Nationale Complimentendag in 2015 op een zondag valt (de familie- en vriendendag bij uitstek) stellen de initiatiefnemers voor dit jaar juist deze groep mensen eens extra in het zonnetje te zetten. Uiteraard hoeft het hier niet toe beperkt te blijven want ook veel vrijwilligers en werknemers met weekenddiensten zijn zondag 1 maart actief. En ook daar is een compliment natuurlijk altijd welkom.

De woorden moet je uiteraard altijd zelf kiezen, maar de mogelijkheden om iemand op 1 maart een uniek en persoonlijk compliment te geven zijn natuurlijk groot. Bel, mail, WhatsApp, SMS of maak gebruik van de mogelijkheden op de website www.nationalecomplimentendag.nl. Naast tips over hoe een goed compliment te maken, creëer je daar met een paar klikken een persoonlijke ‘Nationale Complimentendag 2015 Award’ voor iemand die je uit kunt printen of mailen. Ook kun je een compliment plaatsen op de ‘Nationale Complimentensite.nl’ (de ontvanger krijgt automatisch een kopie via de email).

Poortvliet ‘Ook dit jaar vragen we iedereen weer om minimaal drie personen uit zijn/haar omgeving op 1 maart een welgemeend compliment te geven. Als we ons daar aan houden, wordt het voor velen weer een bijzondere dag!’