Nieuws

Procesindustrie krijgt 5000 potentiële operators op bezoek

Een lekkende leiding in het productieproces van plastics, dat is iets dat snel opgelost moet worden. Vmbo-scholieren uit de omgeving van Bergen op Zoom werden uitgedaagd de storing zelf te verhelpen. In het oosten van het land ontdekte de jeugd dat het productieproces van boter voor het buitenland heel anders verloopt dan die van de roomboter waar wij in ons land zo graag van smullen. Tijdens de Week van de Procestechniek, in de meeste regio’s gehouden in week 4 van januari, bezochten in totaal meer dan 5000 leerlingen van 130 (vmbo-)scholen samen meer dan 140 bedrijven in het hele land. De bedrijfsbezoeken leiden tot een goed beeld bij de jongeren van het werk en de carrièremogelijkheden in de maintenance en procestechniek.
Je kunt scholieren vertellen hoe interessant de procesindustrie is, maar je kunt het ze veel beter zelf laten zien en ervaren. Tijdens de jaarlijkse Week van de Procestechniek nodigt een flink aantal productiebedrijven door heel Nederland scholieren uit voor een kijkje achter de schermen. Op het programma staat onder meer een rondleiding. Gedurende deze week mogen scholieren procesoperators en andere medewerkers het hemd van het lijf vragen en bij de meeste bedrijven worden ze zelfs uitgedaagd om zelf actief aan de slag te gaan als operator of maintenance technician. Scholieren uit Zelhem kregen bijvoorbeeld een rondleiding bij de Zelhemse roomboterfabriek van Royal VIV Buisman. Bij Sabic Plastics in Bergen op Zoom werd de productie van verschillende typen plastic toegelicht. De scholieren ervoeren hier bovendien dat de procesoperators niet alleen maar aan de knoppen zitten in de controlekamer, maar ook technische werkzaamheden uitvoeren. Ze werden zelf namelijk uitgedaagd een lekkende leiding in het productieproces te repareren. In de Rotterdamse haven zagen jongeren alle tanks en pijpleidingen waar jaarlijks miljoenen liters brandstof doorheen komen. Om een eerste indruk te krijgen en gericht vragen te kunnen stellen aan operators tijdens het bedrijfsbezoek, is op de scholen tijdens een voorbereidende les al aandacht besteed aan het werken in de procesindustrie. Op deze manier ontdekten meer dan 5000 scholieren in het hele land of een toekomst in de procesindustrie iets voor hen is.
De organisatie kreeg na afloop van de bedrijfsrondleidingen geregeld te horen van scholieren dat ze het liefst de hele dag met de praktische opdrachten aan de slag gingen in de fabriek. Velen gaven aan van te plan zijn een opleiding in de procestechniek te gaan doen. Dat is goed nieuws, want de aanleiding van de Week van de Procestechniek is dat niet voldoende jongeren kiezen voor een baan als procesoperator, analist of maintenance technician in de procesindustrie, terwijl daar nu én in de toekomst wel veel vraag naar is. De ervaring van de rondleiders was dat de scholieren niet alleen nieuwsgierig waren naar het bewuste bedrijf en hoe de fabriek werkt, maar ook naar hoe het is om er te werken en wat je er kunt verdienen.