Nieuws

Succesvolle aanpak op duurzame inzetbaarheid

Volgens Michel Postma, directeur van Neways hebben leidinggevenden een doorslaggevende rol bij het vergroten van duurzame inzetbaarheid van het personeel. Tijdens de Week van de Ondernemer op 10 juni in Groningen gaat Postma in gesprek met 200 ondernemers over zijn succesvolle aanpak. 
 
In gesprekken tussen leidinggevenden en werknemers wordt goed gekeken naar de behoeftes van medewerkers en de mogelijkheden om hierin tegemoet te komen. De leidinggevenden worden getraind om deze gesprekken te voeren. Uit de gesprekken bleek dat veel medewerkers behoefte hadden aan scholing in de vorm van een (extra) diploma. Afgelopen september startten tien medewerkers de mbo 3-opleiding servicemonteur elektrotechniek, variërend in de leeftijd van 21 tot 52 jaar. Een resultaat waar Neways erg trots op is. De betrokkenheid van de leidinggevende bij Neways leidt tot een laag ziekteverzuim in vergelijking met collega bedrijven waar het verzuim op 5 tot 6% ligt.
 
Met de campagne op weg naar duurzame inzetbaarheid vragen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, MKB Nederland en haar partners aandacht voor de veranderende arbeidsmarkt. Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers nu en in de toekomst op een goede, duurzame manier  aan het werk kunnen blijven? Technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen om aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Volgens het ministerie en MKB Nederland zijn innovatie, betrokkenheid, gezondheid van werknemers en voortdurende uitwisseling van kennis essentieel. Betrokken medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het stimuleren van een gezonde levensstijl kan het ziekteverzuim verminderen. Voor ondernemers is het noodzakelijk om te investeren in de verdere ontwikkeling en scholing van hun werknemers.
 
Ruim 2000 ondernemers bezoeken woensdag 10 en donderdag 11 juni de Week van de Ondernemer in MartiniPlaza in Groningen. Het actief bevorderen van ondernemers om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid staat centraal. Trend analist Ruud Veltenaar neemt ons mee in de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en Michel Postma van Neways laat zien waarom hun aanpak goed werkt. Hierna gaan ondernemers in gesprek met topsprekers en business coaches als oud-sporters Pieter van den Hoogenband, Erben Wennemars en hoogleraar Theo Compernolle.
 
Voor meer informatie: www.duurzameinzetbaarheid.nl.