Nieuws

Nederlander ziet toekomst in huidige baan

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat hun baan in 2030 nog bestaat. Dat blijkt uit het kwalitatief onderzoek van recruitmentorganisatie Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology, die naar verwachting in 2030 een belangrijk en impactvol aandeel van de arbeidsmarkt vormen.
In de IT-sector is het aantal werknemers dat toekomst ziet in zijn of haar baan gemiddeld lager dan in de andere twee onderzochte sectoren. Starters hebben in het algemeen het meeste vertrouwen in het voortbestaan van hun baan, het merendeel van hen verwacht niet dat hun baan verdwijnt in de komende 20 jaar. De sector Oil & Gas toont een opvallende uitkomst. Maar liefst 100 procent van de respondenten in de leeftijd van 25 tot en met 30 verwacht dat hun baan in 2030 nog bestaat. Hun sectorgenoten van 50 jaar en ouder zijn het somberst: bijna de helft denkt dat dit wel het geval zal zijn.
Het onderzoek is begin 2015 uitgevoerd onder zo’n 400 professionals werkzaam in de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology. Als onderdeel van het onderzoek raadpleegde Hays futurologen voor een toekomstschets van de arbeidsmarkt in 2030 per sector en werden interviews  afgenomen met specialisten uit de verschillende sectoren.
Download het volledige rapport op: Hays.nl/baan-van-de-toekomst.