Nieuws

Risico’s nachtarbeid onvoldoende onderkend

Naar schatting werkt 16% van de Nederlandse beroepsbevolking regelmatig in de nacht. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ’s nachts werken vaak te kampen hebben met mentale, sociale en fysieke uitdagingen en veiligheidsrisico’s. Met de Nacht van de Arbeid wordt aandacht gevraagd voor nachtarbeid en nachtwerkers. De Nacht van de Arbeid vindt jaarlijks plaats in de nacht van 30 april op 1 mei.

In heel wat organisaties kunnen bepaalde taken niet blijven liggen tot de volgende dag en moet het werk ook ’s nachts doorgaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werk van hulpdiensten, distributiecentra, luchtvaartdiensten en storingsdiensten. Met dat nachtwerk gaan helaas ook een aantal risico’s gepaard, blijkt uit vele onderzoeken. De kans op bedrijfsongevallen en fouten is bijvoorbeeld groter tijdens de nachtelijke uren. Daarnaast lopen nachtwerkers een verhoogd risico op slaapproblemen, vermoeidheid en chronische darm- en maagklachten. Sociaal zijn er eveneens uitdagingen; zo kan nachtarbeid indirect een aanleiding vormen voor depressie en burn-out. Ondanks die fysieke, mentale en sociale uitdagingen van nachtwerk, blijven structurele maatregelen nog te vaak onderbelicht – terwijl met simpele trucs al veel bereikt kan worden. Daarom vraagt Stichting Time Design met de Nacht van de Arbeid meer aandacht voor het welzijn van nachtarbeiders. Dit doet zij door middel van enkele leuke acties.

Verkiezing Nachtwerkgever van het jaar

In het kader van de Nacht van de Arbeid benoemt Stichting Time Design voor de vierde keer een organisatie tot ‘Nachtwerkgever van het Jaar’. Hiervoor is Stichting Time Design op zoek naar bedrijven die nachtarbeid op hun eigen manier makkelijker maken voor hun medewerkers. Bijvoorbeeld door speciale roosters te ontwikkelen die minder invloed hebben op de biologische klok of door workshops te geven om werknemers bewust te maken van de impact van onregelmatige diensten. Tijdens de Nacht van de Arbeid trekken de medewerkers van Stichting Time Design het land in om de prijzen uit te reiken aan de winnende organisatie en hiermee deze nacht extra memorabel te maken. Het nomineren van een werkgever kan via de website www.nachtvandearbeid.nl.

Nachtdienst fotowedstrijd

Dit jaar organiseert Stichting Time Design voor de eerste keer de Nachtdienst fotowedstrijd. Iedere werknemer kan tijdens zijn of haar nachtdienst een foto maken over nachtwerk en deze uploaden naar de website www.nachtvandearbeid.nl. De mooiste, leukste en meest creatieve foto’s maken kans op fantastische prijzen. Door mee te doen aan de Nachtdienst fotowedstrijd dragen nachtwerkers op een originele, waardevolle en actieve manier een steentje bij aan meer aandacht voor nachtarbeid.

Meer weten over nachtarbeid?

Op de website www.nachtvandearbeid.nl is informatie te vinden over werken in de nacht en waar nachtwerkers en organisaties zoal rekening mee kunnen houden. Zo staan er praktische tips en trucs betreffende een betere slaap, gezonder eten en een voldaan sociaal leven ondanks nachtwerk.

Over Stichting Time Design

Er zijn weinig thema‘s in ons leven zo dominant als het thema tijd. Geen dag gaat voorbij zonder tijd. Of het nu is omdat we op tijd bij een vergadering aanwezig moeten zijn, of te weinig tijd hebben om onze ambities in te vullen, of, veel ingrijpender, geen tijd van leven meer hebben. De Stichting Time Design is opgericht omdat zij vindt dat er zorgvuldiger en meer betekenisvol met de tijd zou kunnen, maar ook in het belang van een ieder zou moeten, worden omgegaan. De bestaande tijdachteloosheid wil zij omzetten in een tijdsbewustzijn. Hier hoort volgens haar ook meer aandacht voor nachtarbeid bij. Meer informatie is te vinden op www.stichtingtimedesign.nl.