img00001019.jpg
Nieuws

Duurzame spelen in Brazilië

De organisatoren van de Olympische Spelen en de Paralympics in Rio beschikken sinds begin dit jaar over een ISO 20121-certificaat: de standaard voor duurzaam event management. Daarbij gaat het niet alleen om ‘vergroenen’: de standaard streeft naar commercieel succesvolle activiteiten die bijdragen tot een sterkere en rechtvaardiger samenleving en de ecologische voetafdruk verkleinen.
De organisatoren in Rio hebben daar dan ook op verschillende manieren invulling aan gegeven. Afvalmanagement is daar een belangrijk onderdeel van. Niet alleen wordt afval organisch gecomposteerd: ook de levenscycli van ruim honderd materialen die gebruikt worden om de Spelen bekend te maken zijn geanalyseerd. Het hoofdkantoor waar de organisatie zetelt is een tijdelijk gebouw, grotendeels opgetrokken uit herbruikbare materialen. Toeschouwers en werknemers verplaatsen zich met het openbaar vervoer; de bestuurders krijgen opleidingen om zuiniger te rijden.
Goed voorbeeld doet blijkbaar volgen, want de organisatoren van Tokyo 2020 streven eveneens naar een duurzame uitvoering van de Olympische Spelen. Een duurzaamheidsplan moet tegen het eind van dit jaar vorm hebben gekregen.