img00001277.jpg
Nieuws

Inspiratie voor een veranderende wereld

Met als thema ‘Focus door Eenvoud’ vond op 10 oktober jl. het Jaarcongres Kwaliteit plaats. Net als de voorgaande keer was het inspirerende Media Plaza in Utrecht het toneel van een dagvullend congres, waarin Kwaliteit in Bedrijf en haar partners de deelnemers een heel divers programma voorschotelden.

De noodzaak om te komen tot eenvoud wordt door menig KAM-manager gevoeld: het werkterrein wordt immers steeds breder. Dat vraagt om andere tools, maar ook om een andere mindset. De mannen van Brainnovation trapten af en lieten zien hoe belangrijk het is om regelmatig afstand te nemen, om op die manier het creatief denkvermogen – noodzakelijker dan ooit! – te ontwikkelen.

Daarna was het de beurt aan Paul van Scherpenseel, die het publiek liet zien hoe het komt dat organisaties er zo moeilijk toe komen om echt te veranderen en die veranderingen ook te laten beklijven. De invulling in de praktijk kwam prachtig naar voren in de presentatie van Mariël Middendorp, directeur van de Gemeente Rijswijk.

Daarna was het tijd voor de zeven praktijksessies van het ochtendprogramma, waarin veel tools en inzichten werden aangereikt om organisaties op een structureel hoger plan te kunnen brengen. Buiten deze sessies was er de grote informatiemarkt, waar veel interessante gesprekken door de dag heen tot belangrijke nieuwe contacten hebben geleid.

Na een uitgebreide lunch was het de beurt aan Erik Oudenampsen en Jordy Hof. Zij spraken over de toepassing van de HLS-managementsysteemnormen in de praktijk en lieten zien hoe die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het beheersbaar houden van het systeem: back to the basics!

Na de zes praktijksessies in de middag was het de beurt aan cabaretier, programmamaker en onderzoeker Rob Urgert, die op onnavolgbare wijze de zaal meenam in een wervelende show ‘Hoe krijg ik een geniaal idee in 30 minuten?’ De succesvolle dag werd afgesloten met een netwerkborrel.

Ook in 2018 zal het Jaarcongres Kwaliteit weer worden georganiseerd, overigens in een verrassend nieuw jasje. We zullen u weer tijdig informeren! Wie de presentaties van dit jaar nog eens wil inzien, kan die vinden op www.jaarcongreskwaliteit.nl.