happiness.jpg
Nieuws

Nederlanders meest tevreden werknemers van Europa

Nederlanders zijn over het algemeen heel gelukkig met hun baan. Maar liefst 81% zegt tevreden te zijn met het werk dat ze nu doen, slechts 14% zegt binnen nu en een paar weken van baan te willen wisselen. Daarmee zijn ze de meest tevreden werknemers onder de landen Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Dit blijkt uit onderzoek van Monsterboard onder ruim 5000 Europese werknemers, waaronder 1002 Nederlanders. De minst gelukkige werknemers uit het onderzoek komen uit Engeland. Slechts twee derde van de Britten is tevreden met de huidige job, een kwart is van plan om op korte termijn op zoek te gaan naar een andere baan.

Opvallend in het onderzoek is dat Europese millennials de afgelopen twee jaar een stuk minder tevreden zijn geworden over hun werk. Ze zijn zelfs de minst gelukkige werknemers van de deelnemende landen. Zei in 2016 nog 71% blij te zijn met zijn baan, in 2018 is dit 67%. De jongste generatie op de arbeidsmarkt (18-24 jaar) is het meest tevreden: maar liefst 77% van de Generatie Z zegt gelukkig te zijn met de huidige werkplek. Ruim de helft van alle Europeanen geeft aan dat meer salaris hun werktevredenheid aanzienlijk zou verhogen. Ook het krijgen van meer respect en erkenning voor successen en het vergroten van de werk-privébalans dragen bij aan werkgeluk.

Als het gaat om de wensen van werkende Europeanen wil het grootste deel het liefst werken voor een gevestigd lokaal bedrijf (19%). Ook bekende internationale bedrijven zijn populair (14%). Opvallend is dat van de deelnemende landen Nederlanders het minst geïnteresseerd zijn om ooit als freelancer aan de slag te gaan (25% tegenover 38% gemiddeld).