LyondellBasell_en_Covestro_geven_startsein_voor_investeringsproject_op_Maasvlakte.PNG.png
Nieuws

LyondellBasell en Covestro geven startsein voor investeringsproject op Maasvlakte

LyondellBasell (NYSE: LYB) een van de grootste bedrijven ter wereld in plastic, chemicaliën en raffinage en haar joint venture partner Covestro, een van ‘s-werelds grootste polymeerproducenten, gaven 4 september op de Maasvlakte het startsein voor een groot investeringsproject. Het Circular Steam Project voegt een innovatieve technologie toe aan de bestaande productiefaciliteit, die het eigen afvalwater omzet in energie. De nieuwe installatie maakt het productieproces efficiënter en duurzamer. Het resultaat is een jaarlijkse reductie van circa 140.000 ton CO₂-uitstoot, 0,9 Petajoules energie en voorkomt de afvoer van 11 miljoen kilo zout in het oppervlaktewater.  

 

Het project levert een belangrijke bijdrage aan de CO₂-reductiedoelen van de Nederlandse overheid. Jean Gadbois, Senior Vice President Manufacturing Europe, Asia & International van LyondellBasell: 'De steun van de Nederlandse overheid is doorslaggevend voor de levensvatbaarheid voor innovatieve projecten zoals het Circular Steam Project. Dit project stelt ons in staat een jaarlijkse CO₂-vermindering te realiseren vergelijkbaar met het van de weg halen van 31.000 auto’s en jaarlijks evenveel energie te besparen als het elektriciteitsgebruik van de stad Breda (90.000 huishoudens). Dit is een geweldige stap naar een duurzamere productie.'

 

Dr. Klaus Schaefer, Chief Technology Officer van Covestro, voegde toe: 'Onze gezamenlijke locatie op Maasvlakte is een belangrijk onderdeel van Covestro’s productienetwerk. We streven continu naar een vermindering van onze specifieke uitstoot. Met deze investering zullen we de efficiëntie van de bestaande operaties beduidend verbeteren.'

 

Afvalstroom uit productie wordt energiebron

LyondellBasell en Covestro bouwen een nieuwe ‘bio plant’ en verbrandingsinstallatie op de locatie op de Maasvlakte, waarin het productieafval wordt behandeld en omgezet in stoom. De stoom wordt gebruikt als een energiebron in de bestaande productiefaciliteit op de locatie. Hierdoor ontstaat een circulair proces. Ongeveer 71 mensen zullen voltijd nodig zijn voor de bouw; de nieuwe installaties zullen uiteindelijk 11 fulltime arbeidsplaatsen creëren. Het officiële startsein voor het project werd gegeven tijdens een ceremonie waarbij LyondellBasell en Covestro, samen met een grote groep belanghouders in het project, de bouwplannen en de voornaamste reductiedoelen onthulden.

 

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: 'Dit project is een belangrijk stap op weg naar de in Nederland afgesproken 49% CO₂-reductie in 2030, in vergelijking met 1990. De Rotterdamse industrie stoot veel CO₂ uit en heeft dus een wezenlijke rol in het bereiken van dit doel. Het initiatief van LyondellBasell en Covestro is een inspirerend voorbeeld hoe de industrie dit kan doen, ook in een sterk concurrerende markt.'

 

Video-animatie Circular Steam Project

https://vimeo.com/287403014/361ba058a0

 

Productie in joint-venture op Maasvlakte begon in 2003

De fabriek draait vanaf 2003 en produceert propyleenoxide (PO) en styreen-monomeer (SM). Het is in zijn soort een van de grootste fabrieken ter wereld. Het bedrijf is een joint-venture tussen LyondellBasell en Covestro (voorheen Bayer), die elk voor 50% eigenaar zijn van de fabriek. LyondellBasell is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie. De productie is gebaseerd op de unieke PO/SM technologie van LyondellBasell en de fabriek is de enige in Europa die deze technologie toepast. De op de Maasvlakte geproduceerde chemicaliën zijn de bouwstenen voor producten als kleding, meubels, huishoudelijke producten en bouwmaterialen.

 

Over LyondellBasell

LyondellBasell (NYSE: LYB) is een van 's werelds grootste ondernemingen die plastic en chemicaliën produceren en raffineren. Met medewerkers over heel de wereld produceert LyondellBasell materialen en producten die essentieel zijn voor het vinden van oplossingen voor nieuwe uitdagingen. We verbeteren bijvoorbeeld de voedselveiligheid met lichte en flexibele verpakkingen, we zorgen dat watervoorzieningen goed worden gezuiverd met sterkere en flexibeler leidingen en we verbeteren de veiligheid, het comfort en de brandstofefficiëntie van vele auto's en trucks. Bovendien zorgen we dat elektronica en apparaten veilig en effectief zijn. LyondellBasell verkoopt producten in meer dan 100 landen en is de grootste fabrikant van polypropyleenverbindingen en de grootste licentiegever van technologieën met polyolefine. In 2018 werd LyondellBasell door Fortune vermeld in de lijst met 'World's Most Admired Companies'. Meer informatie over LyondellBasell vindt u op www.LyondellBasell.com.

 

Over Covestro:

Met een totale omzet van 14,1 miljard euro in 2017 behoort Covestro tot ’s werelds grootste polymeerproducenten. Het bedrijf is actief in de productie van hoogtechnologische polymeermaterialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor producten die in vele domeinen van het dagelijks leven worden toegepast. De voornaamste afzetmarkten zijn de auto-industrie, de bouwsector, de houtverwerkende industrie, de meubelindustrie en de elektro- en elektronica sector. Andere sectoren zijn sport en vrije tijd, cosmetica, gezondheid en de chemische industrie zelf. Covestro heeft zo'n 30 productievestigingen over de hele wereld en had eind 2017 circa 16.200 medewerkers (omgerekend naar voltijdsequivalenten) in dienst.