Climate_Innovation_Experience_met_Tom_Bakkum.jpeg
Nieuws

Climate Innovation Experience kickstart: 20 innovaties voor een klimaatneutrale economie

De Climate Innovation Experience 2018, die op 25 oktober plaatsvond in Utrecht, zette twintig start-ups, projecten en initiatieven in de schijnwerpers die een duurzame samenleving dichterbij brengen. Initiatiefnemer EIT Climate-KIC ondersteunt de Nederlandse innovaties om de markt te veroveren.

 

Een isolerende schil die zich als een tweede huid om een gebouw vouwt (2ndSkin). Een modulair gebouwde keuken waarvoor materialen worden hergebruikt (Circular Kitchen). Een elektrische motorfiets met extra bagageruimte (JP Motorcycles). Het is een kleine greep uit de twintig baanbrekende start-ups, projecten, plannen en businessmodellen die zich op 25 oktober presenteerden in de Climate Planet, de twintig meter hoge aardbol op het Utrechtse Jaarbeursplein.

Met de Climate Innovation Experience geeft EIT Climate-KIC Benelux een showcase van duurzame innovaties die de markt gaan veroveren. Bijna driehonderd Nederlanders met een groen hart – ondernemers, bestuurders, beleidsmakers, wetenschappers, investeerders en studenten  maakten kennis met Nederlandse innovatieve koplopers die steden, landgebruik en productiesystemen verduurzamen.

Start-ups met miljoeneninvesteringen
‘We práten in Nederland wel over innovaties. Maar het is tijd om de vervolgstap te maken en keihard aan de slag te gaan met de oplossingen die er zijn’, zegt Tom Bakkum, directeur van EIT Climate-KIC Benelux.
De technologieën voor een duurzame, klimaatneutrale economie zijn volgens Bakkum volop voorhanden. Hij noemt als voorbeelden Black Bear Carbon en Physee, start-ups die inmiddels miljoeneninvesteringen hebben aangetrokken. Black Bear Carbon ontwikkelt inkt en verf uit oude autobanden. De PowerWindows van Physee zetten licht om in elektriciteit, waardoor ramen (in combinatie met warmte-koudeopslag) in 50 tot 100 procent van de energievraag van een gebouw kunnen voorzien.

Klimaatverandering als motor achter innovatie
EIT Climate-KIC is het Europese netwerk dat innovaties versterkt, versnelt en opschaalt om een klimaatneutrale economie te realiseren. Met kennis, netwerken en financiering ondersteunt EIT Climate-KIC innovaties voor een klimaatneutrale economie.

Bakkum: ‘Onze manieren van wonen, reizen, werken, produceren, consumeren en eten kunnen zó veel slimmer, schoner en duurzamer. EIT Climate-KIC heeft in Europa sinds de start in 2010 honderden goede ideeën verder geholpen tot succesvolle start-ups en businessmodellen. Nu is het tijd om niet alleen te investeren in research & development, maar in het realiseren van echte impact.’

Samen met alle betrokken partijen  van studenten en wetenschappers tot overheden en financiers  ontwikkelt EIT Climate-KIC een community die de klimaatproblematiek aangrijpt als een aanleiding om te innoveren. ‘Er is een fundamentele verandering nodig in ons denken en doen, zodat we naast het verbeteren van bestaande producten en processen ook innoveren op het niveau van ketens en systemen. Klimaatverandering is niet alleen een dreiging, maar ook een kans.’

Verzekeraars tegen klimaatrisico's
Volgens Liesbeth van der Kruit, director CSR van Achmea en spreker tijdens de Climate Innovation Experience, kan de verzekeringsbranche een belangrijke rol vervullen in de klimaatinnovatie waarvoor Climate-KIC zich inzet. ‘Verzekeraars zijn in een unieke positie om risico's in te schatten, assets te beschermen, en langetermijn-investeringen te doen.’

Bij Achmea staan de mogelijke effecten van klimaatverandering inmiddels stevig op de agenda. De verzekeraar werkt aan een strategie om de risico's die ontstaan door klimaatverandering te beheersen. Tegelijkertijd liggen er kansen om consumenten en ondernemers te ondersteunen om hun bijdrage te leveren aan de klimaatrevolutie, vertelt Van der Kruit: ‘Dat raakt alle facetten van wat we als verzekeraars doen. Want we zijn gewend om in te zetten op preventie, maar het beperken van klimaatverandering is eigenlijk nieuw voor ons. Daar hebben we dan ook slimme partners bij nodig  van start-ups tot netwerken zoals EIT Climate-KIC.’

Nieuw initiatief voor duurzame bouw
Tijdens de Climate Innovation Experience maakte EIT Climate-KIC ook de details bekend over een uniek initiatief om de bouwwereld te verduurzamen. Vanuit het zogenoemde Building Market Brief krijgen overheden en bouwbedrijven inzichten in handen om goed geïnformeerd aan de slag te gaan met klimaatneutrale en duurzame oplossingen.

De eerste rapporten van het Bullding Market Brief – die unieke data-analyses bevatten over Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland – zijn nu beschikbaar. De Nederlandse studie kwam tot stand onder leiding van hoogleraar Henk Visscher van de TU Delft. Andere landen volgen waarschijnlijk later dit jaar. De publicaties helpen overheden en bouwbedrijven om consequent werk te maken van het uitstoten van minder broeikasgassen, om structureel zuiniger om te gaan met natuurlijke hulpbronnen, en om slimme klimaatneutrale oplossingen te benutten.