Dit_zijn_de_winnaars_van_de_ASN_Bank_Wereldprijs_2018.jpg
Nieuws

Dit zijn de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2018

De 11e editie van de ASN Bank Wereldprijs begon met 199 aanmeldingen en eindigde met zes ijzersterke finalisten op het podium van de Kunsthal Rotterdam. Onder leiding van host Zarayda Groenhart presenteerden CEMBA, Proud Breast, fairf, The Ketchup Project, MAKUS en Qlayers hun innovatieve ideeën. Tijdens de zenuwslopende uitreiking werden vier van hen tot winnaar uitgeroepen.

 

De ASN Bank Wereldprijs is de grootste wedstrijd voor Nederlandse start-ups met een slim idee voor een betere wereld. De start-ups werden gedurende het traject geholpen met training, coaching en publiciteit. Tijdens de finale in de Rotterdamse Kunsthal won Proud Breast, in de categorie Mens & Samenleving, met de Qup; een lichtgewicht en betaalbare externe borstprothese voor vrouwen met een geamputeerde borst. Qlayers won in de categorie Klimaatbescherming. Geïnspireerd op de natuur – het zogenoemde biomimicry – hebben zij weerstandverminderende microstructuren ontwikkeld die aangebracht worden op onder andere vliegtuigen en schepen. Fairf, producent van duurzame verf, heeft de 11e ASN Bank Wereldprijs gewonnen in de categorie Natuur & Milieu. De verf heeft een minimale impact op het milieu en bevat gerecycled sloophout.

 

De winnaars werden gekozen door een jury van experts en ondernemers, waaronder Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely en Jasper Gabriëlse, oud-Wereldprijsdeelnemer en oprichter van Seepje. Zij verdeelden onder de drie Wereldprijswinnaars een bedrag van € 40.000,-. 


Publiekprijs voor glasfornuis

De publieksprijs is gewonnen door MAKUS, dat duurzame designinductiekookplaten maakt, zogenoemde ‘glasfornuizen’. Zij kregen 25 procent van de publieksstemmen en worden beloond met een geldbedrag van € 8.632,-. De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd door Voor de Wereld van Morgen, de ondernemerscommunity van ASN Bank die sinds 2007 al honderden startende duurzame ondernemers een vliegende start heeft gegeven.


Duurzaam ondernemerstalent verder laten groeien

Arie Koornneef, directeur ASN Bank: ‘Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleren we duurzaam ondernemerstalent. Dat past bij onze missie om bij te dragen aan de duurzame samenleving. Qlayers is een innovatieve Nederlandse start-up. Door eigenschappen uit de natuur na te bootsen en slim toe te passen kunnen we diezelfde natuur beschermen. Omdat de techniek breed toepasbaar is, zowel bij opwekking als besparing van energie, kan de impact van Qlayers groot zijn. Zulke inspirerende, talentvolle ondernemers passen bij ASN Bank en daarom helpen wij ze graag om verder te groeien.’

 

Van vernieuwend idee tot succesvol bedrijf

De afgelopen 11 jaar heeft de ASN Bank Wereldprijs bewezen dat zij duurzaam ondernemerstalent in de dop weet te (h)erkennen. Het is dé springplank voor vernieuwende ideeën die uit kunnen groeien tot succesvolle bedrijven zoals telefoonfabrikant Fairphone, wasmiddelenproducent Seepje en Yoni, producent van biologisch katoenen menstruatieproducten. ‘Blijf altijd achter je missie staan als je bedrijf aan het groeien is. Verzamel kritische mensen om je heen om je uit te dagen in zowel je missie als je algehele bedrijfvoering’, zegt Mariah Mansvelt Beck van Yoni, oud-Wereldprijswinnaar.

 

Meer informatie over de vier winnaars van de 11e ASN Bank Wereldprijs

Categorie: Mens en & Samenleving:
Naam: Proud Breast
Ondernemers uit: Deventer, Overijssel

Proud Breast heeft, samen met vrouwen die een borst missen, de Qup ontwikkelt; een betaalbare externe borstprothese voor vrouwen met een geamputeerde borst. De lichtgewicht Qup geeft, in tegenstelling tot de huidige medische siliconen prothese, meer draagcomfort en past in reguliere lingerie.

YouTube video-inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacy-instellingen.

 

 

Categorie: Klimaatbescherming: 
Naam: Qlayers
Ondernemers uit: Delft, Zuid-Holland

Qlayers wil elk oppervlak functioneel maken. Geïnspireerd op de natuur heeft de start-up een technologie uitgevonden om microstructuren te printen, zoals de haaienhuidstructuur. De aanbreng van deze coating op een vliegtuig, trein of schip vermindert de wrijvingsweerstand, bespaart brandstof en verkleint de CO₂-uitstoot. Als deze coating op een groot schip wordt aangebracht, waardoor de weerstand van het water vermindert, wordt volgens de ondernemer zo’n 8.000 ton CO₂ bespaard.

YouTube video-inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacy-instellingen.

 

 

Categorie: Natuur & Milieu:
Naam: fairf
Ondernemers uit: Rotterdam, Zuid-Holland
fairf heeft met hun duurzame verf een kleurrijke samenleving voor ogen. Kleurbaas Laurens van Dort is geïnspireerd door zijn bezoeken aan de kleurrijke Braziliaanse sloppenwijken en met elke aankoop worden creatieve ondernemers in ontwikkelingslanden gesteund. De verfproductie heeft een minimale impact op het milieu en bevat gerecycled sloophout als binder en belangrijkste ingrediënt. Volgens de ondernemer wordt met één liter fairf 950 gram CO₂ bespaard ten opzichte van een liter reguliere verf. Daarnaast bevat de verf geen meetbare concentraties oplosmiddel waardoor deze geurarm is.

YouTube video-inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacy-instellingen.

 

 

Publieksprijswinnaar
Naam: MAKUS
Ondernemers uit: Amsterdam, Noord-Holland

MAKUS ontwikkelt design inductiekookplaten en speelt in op het aardgasvrij maken van woningen en de overgang naar elektrisch koken. De inductieplaten worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd en bedrukt met organische inkten. Deze zogenaamde ‘glasfornuizen’ zijn verkrijgbaar in elke look die je wilt en maken van je inductiekookplaat het item dat je keuken een eigen uitstraling geeft. Hiermee wil ondernemer Merel het verduurzamen van je woning aantrekkelijker maken om zo de energietransitie te versnellen.

YouTube video-inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacy-instellingen.

 

 

Over ASN Bank en Voor De Wereld Van Morgen
Sinds 1960 streeft ASN Bank naar een rechtvaardige, duurzame samenleving. Bij al haar activiteiten houdt zij rekening met het klimaat en de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen en de behoeften van toekomstige generaties. ASN Bank steunt ook de groeiende groep mensen die een bijdrage levert aan de duurzaamheid van de samenleving. Voor hen is de community Voor de Wereld van Morgen gestart. Want samen kunnen mensen van een duurzaam idee een succes maken. Kijk ook op www.voordewereldvanmorgen.nl/wereldprijs.

 

 

Foto boven artikel: ASN Bank Wereldprijs/Bart Maat