Groei_Nederlandse_industrie_zwakt_af_tot_circa_2_procent.jpg
Nieuws

Groei Nederlandse industrie zwakt af tot circa 2 procent

De productiegroei van de Nederlandse industrie zwakt in 2019 naar verwachting af tot circa 2%, na een toename van 3,5% dit jaar. De lagere economische groei in Europa, en Duitsland in het bijzonder, is de voornaamste oorzaak. Vooral binnen de technologische industrie wordt het groeitempo ook gedrukt door personeelstekorten. Dit effect is momenteel het sterkst voelbaar in de metaalsector, waar 30% van de bedrijven aangeeft dat een tekort aan personeel de groei belemmert. Dit blijkt uit het Vooruitzicht Industrie van het ING Economisch Bureau.

Na twee sterke jaren zwakt de industriële groei in 2019 wat af tot naar verwachting 2%. Exportorders nemen al een tijd in beperkt tempo toe door de matige groei in Europa. Daarnaast groeien ook binnenlandse orders de laatste maanden minder snel. Desalniettemin zijn orderboeken over het algemeen nog goed gevuld. Net als in 2017 en 2018 groeit de technologische industrie naar verwachting sterker (+2%) dan de twee andere grote delen van de sector, de voedingsindustrie (+1,5%) en chemie (+1,5%). Negatieve uitschieter is de automotive industrie (-3,0%) door een lagere verwachte productie bij VDL Nedcar.

 

Groei_Nederlandse_industrie_zwakt_af_tot_circa_2_procent_-_afbeelding_1.png

 

Personeelstekort sterk voelbaar binnen de technologische industrie

Een tekort aan personeel drukt in sommige branches de groeipotentie. In de metaalsector geeft 30% van de bedrijven inmiddels aan dat een tekort aan personeel de groei belemmert. Binnen de andere branches in de technologische industrie (automotive, rubber en kunststof, hightech) ligt dit percentage rond een kwart. Jurjen Witteveen, econoom bij het ING Economisch Bureau: 'De metaalsector groeit weliswaar niet het hardst, wel voelen bedrijven daar sterk het tekort aan personeel. Binnen de technologische industrie wordt volop geconcurreerd om de beste mensen. Fabrikanten in de snelgroeiende hightechindustrie, vooral de machinebouwers, hebben vaak meer aantrekkingskracht op de beschikbare technici.'

 

Groei_Nederlandse_industrie_zwakt_af_tot_circa_2_procent_-_afbeelding_2.png

 

Lees de volledige analyse via onderstaande links:

-          Hoofsector industrie

-          Voedingsindustrie

-          Chemie

-          Technologische industrie