Opleidingsplatform_robotica_gelanceerd_190124_Holland-Robotics_Brabant-Robotiseert-persfoto-Onderwijsplatform-1.jpg
Nieuws

Opleidingsplatform robotica gelanceerd

Robots zijn inmiddels niet meer weg te denken in onze samenleving. Bij steeds meer bedrijven doet flexibele automatisering zijn intrede en ook de ‘sociale robots’ worden steeds meer toegepast. Voor bedrijven betekent dit dat ze hun personeel moeten (om)scholen om de mogelijkheden en potentie van robotica optimaal te kunnen benutten. Ook studenten zijn steeds meer op zoek naar opleidingen op het gebied van robotica. Het onderwijs biedt inmiddels al diverse robotica-opleidingen aan, maar een overzicht van al deze opleidingen en cursussen ontbrak nog.

 

Holland Robotics en VNO-NCW Brabant Zeeland hebben daarom het ‘Opleidingsplatform robotica’ gelanceerd. Dat deden de verenigingen gezamenlijk bij het Robotics Technology Symposium van de TU Eindhoven. Het platform moet het voor bedrijven, werknemers en studenten makkelijker maken om de meest geschikte robotica-opleiding te vinden.

 

Verkleinen afstand tussen bedrijven en opleidingsaanbieders

Holland Robotics is een landelijke robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en robotica-entiteiten naar een hoger plan brengt. Het opleidingsplatform draagt daaraan bij, aldus Thijs Dorssers, programmamanager van Holland Robotics: ‘Holland Robotics wil ervoor zorgen dat de roboticakennis in Nederland toeneemt en makkelijker toegankelijk wordt. Dit platform verkleint de afstand tussen Brabantse bedrijven en opleidingsaanbieders.’

 

Het lanceren van het opleidingsplatform is een onderdeel van het project ‘Brabant Robotiseert’. Dat is een initiatief van het arbeidsmarktplatform PACT Brabant, een overleg van overheden, kennisinstellingen, werkgevers en werknemers, en de provincie Noord Brabant. Het project wordt geleid door ondernemingsvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland. ‘Met dit project ondersteunen wij onze leden en andere bedrijven die met robotica aan de slag willen’, aldus directeur Ellen Kroese.

 

Het platform bevat de verschillende robotopleidingen van – op dit moment 26 – Brabantse opleidingsinstellingen, zowel reguliere aanbieders als private aanbieders. Geïnteresseerden kunnen selecteren op opleidingsniveau, duur van de opleiding en type opleiding. Mogelijk wordt het platform later uitgebreid tot een landelijk platform. Het platform is te vinden op de site van Holland Robotics onder opleidingen.

 

Foto boven artikel: De lancering tijdens het Robotics Technology Symposium 2019 op de TU/e. Links Thijs Dorssers (Holland Robotics) en rechts Inigo Beeker (Brabant Robotiseert).