csu.jpg
Nieuws

Medewerkers CSU krijgen hyperrealistische VR-veiligheidstraining

CSU gaat alle medewerkers met behulp van virtual reality trainen in het voorkomen van ongevallen en het werken in een veilige omgeving, met veilige materialen, om zo een veilige werk- en klantomgeving te creëren. In samenwerking met VR-specialist Warp, de winnaar van de CSU Innovatie Award 2018, heeft CSU een training ontwikkeld die past bij de verschillende opleidings- en taalniveaus van de 16.000 schoonmaakmedewerkers.

 

Met meer dan 11.000 klantlocaties in de zorg, leisure, hotel- en foodbranche, maar ook in de zakelijke dienstverlening, retail en het onder-wijs ligt een ongeluk onder schoonmaak-medewerkers altijd op de loer. Het betreft vaak relatief simpele ongevallen, zoals vallen, snijden, stoten of uitglijden. In uit zonderlijke gevallen is er sprake van groter letsel.

Elke Wirtz, Specialist Innovatie van CSU: ‘Veiligheid voor onze medewerkers en onze opdrachtgevers en hun medewerkers staat altijd voorop en is een belangrijk onderdeel in ons opleidings- en trainingsprogramma.We maken ook gebruik van instructieboekjes en een app om onze schoonmakers te trainen. Maar virtual reality maakt pas écht impact.’

Levensechte situaties
De training neemt de medewerker mee in de belangrijkste veiligheidsaspecten binnen de schoonmaakwerkzaamheden. Medewerkers krijgen diverse situaties voorgelegd, waarbij hen wordt gevraagd een keuze te maken. Is de keuze juist? Dan volgt een nieuwe situatie. Is de keuze onjuist? Dan krijgt de medewerker een duidelijke toelichting waarom de keuze niet juist is. Wirtz: ‘Er is bijvoorbeeld een video waarin een schoonmaker bepaalde schoonmaakmiddelen mixt en vervolgens het bewustzijn verliest. Zo’n situatie konden we op de oude trainingswijze beschrijven, maar nu zie je het voor je ogen gebeuren. Alleen een écht ongeval maakt nog meer indruk.’

Efficiënt trainen
De VR-veiligheidstraining heeft veel voordelen. Bij CSU werken ruim 16.000 mensen van 122 verschillende nationaliteiten. De training is daarom in zowel Nederlands als Engels beschikbaar. Dankzij een VR-bril en een slim online-platform kunnen deelnemers in hun eigen tempo en vertrouwde omgeving aan de slag, zonder taalbarrières en zonder schaamte. De VR-veiligheidstraining wordt op dit moment door verschillende schoonmaakteams getest. In december vonden alle CSU-collega’s een VR-bril in hun kerstpakket en sinds januari is de training geïntegreerd in het onboardingsprogramma voor nieuwe medewerkers. CSU verwacht de data die het online-platform gaat opleveren te kunnen gebruiken voor het verder verbeteren van processen in de organisatie.