De_anderhalvemeter-economie_van_Nederland_gemeten.jpg
Nieuws

De anderhalvemeter-economie van Nederland gemeten

De coronacrisis maakt een 'anderhalvemeter-economie' noodzakelijk. Rabobank heeft daarom uitgerekend welk deel van de banen in Nederland thuis of op minstens anderhalve meter afstand kan worden uitgeoefend. Hiermee wordt een inschatting gemaakt van de omvang van de anderhalvemeter-economie.

 

Bijna 90 procent van de economische activiteit in Nederland kan met ten minste anderhalve meter afstand tot anderen plaatsvinden, waarvan 43 procent geheel thuis. Vooral in de ICT, specialistische zakelijke dienstverlening en bij financiële instellingen kunnen werkenden grotendeels vanuit huis blijven werken. In de landbouw, bouw en industrie kan vrijwel niet worden thuisgewerkt, maar kunnen werkzaamheden wel op meer dan anderhalve meter van anderen doorgang vinden.

 

Ongeveer tien procent van de Nederlandse economie kan niet op meer dan anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden. Het gaat dan vooral om de horeca, zorg en overige dienstverlening zoals de kappersbranche; voor deze sectoren moet een aparte oplossing komen. Gegeven de sectorstructuur van Nederlandse regio’s kan vooral de noordvleugel van de Randstad grotendeels worden omgevormd tot thuiswerkeconomie. Hier zal een versoepeling van de coronamaatregelen anders uitpakken dan in het zuidwesten en noordoosten van Nederland, waar minder kan worden thuisgewerkt.

 

Lees de Rabobank special ‘De anderhalvemetereconomie van Nederland gemeten’.