Het_coronavirus_en_de_effecten_op_de_industrie.jpg
Nieuws

Het coronavirus en de effecten op de industrie #3

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op de economie. De situatie verandert van dag tot dag. De verlenging van een aantal overheidsmaatregelen versterken de sociale en economische impact. Ondernemers denken en acteren nu verder vooruit, waarbij inzichten uit verschillende sectoren kunnen helpen. In contact met de branches, bedrijven en het ING Economisch Bureau volgt ING de sectoren en delen zij inzichten en ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze onderling de beschikbare kennis versterken en ondernemers vooruit blijven helpen.

 

Impact op de sector(en)

In deze wekelijkse update vind je de belangrijkste (sector)informatie over het coronavirus.  Vandaag:

  • ING basisscenario en alternatief scenario uitgewerkt en doorgerekend
  • Wat kunnen we verwachten bij een gefaseerde opstart in mei?

 

ING scenario’s: Een vijfde van de economie ligt stil in april & mei

Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen.

Voor de industrie wordt een behoorlijke volume-afname verwacht. De industrie is weliswaar niet getroffen door verplichte sluitingen en ziet productie en omzet niet gelijk wegvallen maar de sector wordt in de hele keten zowel aan de aanbodzijde – toelevering  als aan de uitvallende (inter)nationale vraagzijde op korte termijn geraakt.

In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt duurt het zeker tot eind 2020 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun ‘normale niveau’. Daarbij schatten ze dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. De economie krimpt in 2020 met circa 6 tot 8% ten opzichte van vorig jaar. Sommige gevolgen, zoals een sterke stijging van de werkloosheid, zullen zich later manifesteren. In een alternatief scenario waarin het virus in de herfst terugkomt duurt het zeker tot eind 2021 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van het niveau van voor de coronacrisis. Lees de toelichting op de scenario’s.

 

Wat als Nederland en landen in de EU in mei weer opstarten?

De ontwikkelingen in China maken duidelijk dat ook als de uitbraak van het coronavirus onder controle is, het wel even kan duren voordat een economie weer aantrekt. In het eurogebied is de werkloosheid nu nog laag maar ontwikkelingen in de VS doen vermoeden dat dit snel zal veranderen. In China lijken de economische omstandigheden zich enigszins te verbeteren. De files worden weer langer, in de metro zitten weer meer passagiers en ook het aantal onroerend goed-transacties neemt steeds verder toe.

Ook is in maart het vertrouwen van inkoopmanagers werkzaam in de Chinese maakindustrie flink gestegen. De index die dit vertrouwen weergeeft is opgelopen van 35,7 in februari naar 52 in maart. Toch lijkt dit mooier dan het is. Een waarde van 50 is namelijk de grens die krimp van groei onderscheidt. Dit betekent dus dat de economische activiteit in de Chinese industrie in maart niet heel veel is toegenomen ten opzichte van het uiterst lage niveau van februari. Omdat er sinds begin maart in China niet zo heel veel nieuwe coronabesmettingen meer zijn bijgekomen laat dit zien dat, ook al is de uitbraak van het coronavirus onder controle, het wel even kan duren voordat een economie weer aantrekt. De 'lockdown'-maatregelen worden namelijk niet in één keer, maar geleidelijk teruggedraaid.

 

Verder lezen

Ondernemers hebben momenteel veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING denkt graag samen met hen mee over een passende oplossing om de financiële situatie van hun onderneming te verbeteren.

 

Kijk ook op:

De informatie op bovenstaande pagina’s wordt regelmatig geactualiseerd.

 

Lees deel 1 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 2 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie