Het_coronavirus_en_de_effecten_op_de_industrie.jpg
Nieuws

Het coronavirus en de effecten op de industrie #11

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op de economie. De verlenging van een aantal overheidsmaatregelen versterken de sociale en economische impact. Ondernemers denken en acteren nu verder vooruit, waarbij inzichten uit verschillende sectoren kunnen helpen. In contact met de branches, bedrijven en het ING Economisch Bureau volgt ING de sectoren en delen zij inzichten en ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze onderling de beschikbare kennis versterken en ondernemers vooruit blijven helpen.

 

In deze sectornieuws op maat (SOM) wordt je op de hoogte gehouden van de laatste inzichten in de sector Industrie. De SOM bevat actuele informatie, nuttige linkjes en een beeld vanuit ING Sector Banking en het Economisch Bureau van de impact van corona op de sector. Deze inzichten kunnen ondernemers helpen om vooruit te denken en te acteren. Zeker nu is het belangrijk om niet af te wachten.

 

In deze wekelijkse update: 

  • Impact op de sector(en)
    • Update herstelscenario’s Bouw
    • Duitsland: 130 miljard herstelprogramma
    • Herstel in verschillende snelheden
  • Klein krediet coronaregeling
  • Verder lezen

 

Impact op de sector(en)

Gezamenlijk met ING Economisch Bureau heeft ING de te verwachten gevolgen binnen de sectoren, specifieke sub sectoren en/of keten(s) beschreven.

 

Sectorupdate: Beperkte krimp in bouw - de bouwsector en het herstel in twee scenario’s
Bij nieuwbouw kan er nog redelijk worden doorgewerkt aan lopende projecten, de renovatiesector merkt meer de gevolgen. Woningcorporaties en zorginstellingen stellen renovatiewerkzaamheden uit en de gevolgen in de infrasector zijn kleiner door o.a. de afstand en buiten werken. Herstel in de bouw gaat wel langzamer dan in andere sectoren doordat investeringen in bedrijfspanden worden uitgesteld. Ook zijn consumenten door de economische terugval en bijkomende onzekerheid terughoudender bij de aankoop van een nieuwbouwwoning en uitvoering van verbouwingen. Het herstel kan sneller verlopen als de overheid extra investeert in infraprojecten door deze naar voren te halen.
Lees de ING update van de bouw in 2 scenario’s.

 

Duitsland: 130 miljard herstelprogramma – de belangrijkste punten voor Nederland

Tot nu toe was de fiscale stimulans vooral gericht op het opvangen en beperken van de economische gevolgen van het coronavirus. Dit stimuleringspakket (4% BBP) is bedoeld om de economie een kickstart te geven. Niet alleen de omvang is opmerkelijk ook het feit dat men nu een anticyclisch begrotingsbeleid voert tekent de ommekeer in Europa. Lees meer op ING Think en kort impactoverzicht.

 

Herstel in verschillende snelheden

De eerste klap van de lockdowns kwam voor de Europese economieën ongeveer even hard aan. De snelheid van het herstel uit de coronacrisis zal sterk uiteenlopen, in Noord-Europa zal de weg naar boven een stuk sneller zal verlopen dan in de zuidelijke lidstaten. Hierbij zijn de drivers het meest gunstig voor de EU-kernlanden, maar een trager herstel in Zuid Europa kan een behoorlijke impact hebben op dit herstelpad.

Lees hier de nieuwe ING analyse over Europees herstel.

 

Klein krediet corona van kracht

De KKC, regeling klein krediet corona, heeft tot doel bedrijven die geraakt worden door de gevolgen van corona te ondersteunen met een financiering van € 10.000 tot maximaal
€ 50.000. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Verder lezen

Ondernemers hebben momenteel veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING denkt graag samen met hen mee over een passende oplossing om de financiële situatie van hun onderneming te verbeteren.

 

Kijk ook op:

De informatie op bovenstaande pagina’s wordt regelmatig geactualiseerd.

 

Lees deel 1 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 2 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 3 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 4 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 5 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 6 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 7 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’

Lees deel 8 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 9 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’

Lees deel 10 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’