Nieuws

Nederlandse managers besteden minder tijd aan leidinggeven

Nederlandse managers besteden in vergelijking met hun collega’s in andere Europese landen de minste tijd aan leidinggeven. Dit blijkt uit het Ipsos-onderzoek dat onlangs in opdracht van Steelcase werd uitgevoerd. Ook blijkt dat mannelijke managers meer tijd besteden aan leidinggeven dan hun vrouwelijke collega’s.
Nederlandse managers besteden 27% van hun tijd aan leidinggeven, terwijl 46% van de tijd wordt besteed aan individueel werk, zoals het schrijven van rapporten en het maken van analyses. De rest van de tijd gaat zitten in projecten die samen met collega’s of partners worden uitgevoerd. Dit vormt een groot contrast met bijvoorbeeld Duitsland, waar 49% van de tijd aan leidinggeven wordt besteed. Het onderzoek werd gehouden onder 2.400 managers in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland. Van de ondervraagden waren er 400 Nederlander.
Gemiddeld besteden Europese managers 40% van hun tijd aan leidinggeven. Er wordt 34% van de tijd besteed aan individueel werk en de rest aan projecten.
‘De manier van leidinggeven is blijkbaar sterk cultuur bepaald’, constateert Rick Bomer, algemeen directeur Steelcase Benelux, aan de hand van de cijfers. ‘In Nederland gaan we uit van een grote mate van zelfstandigheid en bevoegdheid. In andere landen is dat anders, dat zit diep geworteld in de culturele geschiedenis. Managers in landen als Duitsland en Italië besteden de meeste tijd aan leidinggeven. ‘Daar heerst een patriarchale cultuur. Wij Nederlanders zijn daarentegen vrij duidelijk in onze communicatie. Als de afspraken gemaakt zijn en de taken verdeeld, wordt het werk uitgevoerd. Voor andere landen is dat te kort door de bocht’.
Uit het onderzoek van Ipsos blijkt ook dat Europese mannelijke managers meer tijd kwijt zijn met leidinggeven dan hun vrouwelijke collega’s (41% vs. 36%). De vrouwelijke managers doen juist meer individueel werk (39% vs. 3%).