Nieuws

Onduidelijkheid over milieulabels

Het Engelse Organic Monitor organiseert in juni a.s. in Amsterdam een conferentie over duurzaam voedsel en keurmerken. Tijdens deze conferentie zullen alle keurmerken die betrekking hebben op duurzaam voedsel de revue passeren. En al die keurmerken die daar worden genoemd worden onder de noemer ‘eco-label’ gebracht. Verwarrend, want in Nederland is ‘eco’ het equivalent voor ‘bio’. En op de conferentie komen ook niet-biologische keurmerken aan de orde.
Door alle duurzame keurmerken als ‘eco-labels’ te bestempelen wordt een en ander er niet duidelijker op. Dan doet de EU er vervolgens nog een schepje bij op. In het Europees parlement werd recentelijk gesproken over veen ‘eco-label’ als algemeen milieukeurmerk, terwijl de term ‘eco’ door een Europese verordening enkel en alleen mag worden gehanteerd voor biologische voeding… En om het allemaal nog complexer te maken: in Nederland is het EKO-keur het keurmerk voor biologische landbouw en voeding.
Het ‘eco-label’ waarover de EU nu spreekt moet een algemeen milieulabel worden voor uiteenlopende producten, waaronder ook voedingsproducten. Omdat de ontwerptekst voor de wet ook voedingsproducten omvat, zou er een nieuw Europees Eco-label moeten komen voor milieuvriendelijke voedingsproducten, naast de reeds bestaande biologische keurmerken zoals het Nederlandse EKO-keur. In 2010 komt er bovendien een verplicht Europees bio-keurmerk.